V okolí Aqualandu Moravia žili Římané i pravěcí lidé? Oznámen nový objev

Geotermální bazán v Aqualand Moravia

Autor: Dita Svobodová, stars24.cz

7. prosince 2017 14:12

Oblast kolem jihomoravských Pasohlávek patří k archeologicky nejbohatším lokalitám České republiky. Potvrdil to i nedávný výzkum, který na objednávku Aqualandu Moravia provedli pracovníci Archeologického ústavu Akademie věd ČR, Brno. V okolí aquaparku našli pozůstatky z druhé světové války, pravěku i Římské říše.

Právě s Římany je oblast kolem Aqualandu Moravia spojována nejvíce. Nachází se totiž v blízkosti významného archeologického naleziště Mušov-Hradisko, které je zapsáno do seznamu nemovitých kulturních památek. Nalezeny zde byly pozůstatky vojenské pevnosti z období markomanských válek. Návrší na levém břehu Dyje bylo dle výzkumníků pro Římany výhodně položené. Dle předpokladů se zde mohlo sejít i 15 tisíc vojáků, prostory se využívaly také pro sklad zásob.

Důkazy o pobytu Římanů na území přinesl i archeologický výzkum realizovaný v letošním roce. Ten odhalil například fragment zlaté římské mince, římskou stříbrnou minci s ražbou manželky Marca Aurelia i pozůstatky pecí a ohnišť z doby římské. „Historie Pasohlávek a okolí nás fascinuje, rádi na ni proto upozorňujeme a šíříme povědomí o vztahu této oblasti k Římanům. Wellness zónu jsme například pojmenovali Forum Romanum a i některé bazény nesou názvy odkazující na historii Římské říše,“ komentuje Petr Pavlacký, ředitel Aqualandu Moravia.

Během tříměsíčního pátrání však archeologové neobjevili pouze spojitosti s dobou římskou. Nalezeny byly desítky objektů spadajících dokonce do doby pravěké. Mezi nejčastější nálezy patřily pozůstatky konstrukcí dřevohlinitých a dřevěných nadzemních staveb. Takzvané kůlové jámy nebo sídlištní jámy mohly sloužit například pro skladování potravin či odpadu. Přesné stáří nálezů však musejí výzkumníci teprve určit. Nejmladší skupinu nálezů poté tvoří objekty z druhé světové války.

Se zajímavostmi z pasohlávské historie a nálezy archeologů se mohou seznámit i turisté. Oblast Hradiska je volně přístupná a je zde atraktivní naučná stezka, v samotné obci se pak zájemci mohou se základními fakty seznámit pomocí informačních tabulí i nejrůznějších výstav. „V blízkosti Aqualandu Moravia, v Pavlově, byl navíc v loňském roce otevřen archeopark, který zaujme svým architektonickým ztvárněním a samozřejmě velice zajímavou expozicí. Návštěvníci si zde mohou lépe představit, jak lidé v této oblasti před asi 25 tisíci lety žili,“ dodává Pavlacký.

Témata: Aqualand Moravia