Žena se poškrábala. Skončila v nemocnici a málem zemřela!

lékaři

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

2. června 2019 12:48

Britku Jade neustále svědila noha. Pořád na stejném místě. Až po dvou letech se dozvěděla, že jde o příznak velice nebezpečného onemocnění.

Na první pohled byl nenápadný problém příznakem opravdu vážné diagnózy. „Byl to hlavní příznak. Stále jsem si škrábala místo na noze, ačkoli tam nebyl žádný štípanec ani nic takového, " říká žena z anglického Pitsea.

Svědění bylo tak hrozné, že se se doslova si kůži doslova rozdrásala. „Dokonce se mi udělali jizvy z toho, jak moc jsem si nohu škrábala. Také jsem byla velmi unavená, doslova jsem usínala při práci,“ vzpomíná na symptomy.

Ukázalo, že Jade trpí rakovinou, konkrétně jí zjistili Hodgkinův lymfom. „Bylo skutečně těžké to diagnostikovat, protože většina pacientů má zvětšené lymfatické uzliny, a proto chodí k lékaři. To jsem já bohužel neměla. Myslím, že jsem měl rakovinu už několik let předtím, než jsem byl diagnostikována,“ vysvětluje Jade.

Na skutečnou příčinu jejich problémů lékaři přišli až poté, co byla žena v listopadu 2016 hospitalizována kvůli problémům s dechem. Tehdy dostala antibiotika na infekci. V lednu pak musela na další kontrolu. V únoru 2017 pak lékaři zjistili, že její lymfatické uzliny jsou oteklé.

„Nepřekvapilo mě to. Cítila jsem se nemocná už tak dlouho, že pro mě úleva byla zjistit příčinu a začít s ní něco dělat, " cituje ženu deník The Mirror. „Můj partner byl v šoku, ale rychle se oklepal, postaral se o mě a udržoval mě v optimistickém rozpoložení."

Příznaky měla žena už dva roky předtím, než doktoři rakovinu odhalili. Testy navíc ukázaly, že Jadeina nemoc je už ve čtvrtém stádiu. „Myslela jsem, že budu ve druhé etapě, ale byl jsem na stupni čtyři, který je nejhorší," řekla.

A přestože podstupovala chemoterapie, namísto vyléčení se situace zhoršovala. „Doktor mi vysvětlil, že je agresivní. Měla jsem ji na páteři, na žebrech, plicích, bedrech, prakticky všude,“ říká Jade.

Ani čtvrtá série chemoterapie nezabrala. Přestože rakovina ustoupila na některých místech, jinde zase nádor vznikl. „Doktoři si myslí, že jsem na účinky chemoterapie rezistentní,“ vysvětluje. Postupně ji začali selhávat některé orgány, několikrát skončila v nemocnici kvůli infekcím a sepsi.

Naději by jí tak mohl přinést nový lék, který účinkuje jinak než ostatní. „Můj poradce věří, že by mi mohl pomoci,“ vysvětluje zoufalá žena s tím, že pak by možná byla schopna podstoupit potřebnou transplantaci kmenových buněk. Má to jeden háček - lék je příliš drahý a pojišťovna ho neproplácí. Potřebuje proto sehnat 50 tisíc liber (více než 1,4 milionu), zřídila proto on-line sbírku a doufá, že lidé přispějí na záchranu jejího života.

Témata: Lidé lékaři