Každých 10 let se se Zemí stane něco divného! Nikdo neví proč!

Země

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

26. března 2019 18:17 | Aktualizováno: 27. března 2019 4:04

Země je plná záhad. Nad jednou z nich vědci bádali dlouhé desítky let. Zjistili totiž, že v průměru každých 10 let se Země nakloní doprava nebo doleva. A to hned o několik metrů.

Naklápění zemské osy, je záhadou, na kterou se vědci pokoušejí přijít dlouhé roky. Satelitní monitorování zachycuje i související pohyb vody kolem Země a vědci z NASA se snaží zákonitosti rotace planety a pohybu vln vyřešit. 

Země se podle nich při rotaci nepohybuje tak hladce, jak glóbus. Ve skutečnosti se totiž chvěje a kolem svých pólů rotuje pomalu. Jednou za 6 až 14 let se ale vychýlí, a to až o několik metrů.

Toto kolísání nemá vliv na náš každodenní život a lidé o něm ani nevědí, pro odborníci je ale záhadou. Informace o stupni vychýlení jsou totiž důležitým údajem pro satelity a určování polohy pomocí GPS.

NASA proto pátrá, jak cirkulace vody přispívá k vychylování zemské osy. Souvislost mezi oběma naznačily již předchozí studie, některé pohyby naší planety jsou ale pro vědce stále záhadou.

Země se podle vědců houpe jako na houpačce a domnívají se, že by tuto změnu mohl způsobit úbytek hmotnosti v Grónsku a na Antarktidě kvůli rychlému tání ledu. To ale nevysvětluje, proč se Země naklání tak rychle a náhle.

Odpověď podle některých dohadů leží dávno v minulosti, v době Eurasie. Za naklápěním podle nich může stát deficit vody, a to zejména na indickém subkontinentu a v oblasti Kaspického moře.

Rotace Země vědce fascinuje už více než sto let. Proč ale každých 6 až 14 let kolísá o několik metrů na východ nebo na západ? To dodnes nikdo přesně neví.

Témata: Vědci Země