Kolem Země těsně proletí obří lebka!

Vizualizace asteroidu TB145

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. října 2018 8:19

Asteroid TB145 není na první pohled ničím výjimečný. Nevyniká názvem, složením ani dráhou letu. Pokud se na něj ale podíváme blíže, zjistíme věc minimálně zajímavou. Vypadá totiž jako obří lebka, a za několik dní nás mine.

Vědci asteroid poprvé pozorovali v roce 2015 a díky jeho netradičnímu vzhledu jej nazvali Halloween. Za pojmenováním stojí nejen podobnost s lidskou lebkou, ale i fakt, že prolétal kolem naší planety 31. října.

V té době byl od Země vzdálen 486 tisíc kilometrů. A podle vědců se jej dočkáme i letos, místo října ale přiletí až o měsíc později, a to konkrétně 11. listopadu.

Není třeba se ničeho obávat. Zatímco vzdálenost od naší planety před třemi lety představovala 1,3 násobek vzdálenosti Země k Měsíci, letos proletí kolem nás zhruba v mnohem větší vzdálenosti.

Podle vědců se bude při průletu nacházet zhruba 38 milionů kilometr daleko. Podle NASA je ale i tato vzdálenost stále nebezpečná.

Přesto se vědci na jeho průlet těší. I tato vzdálenost totiž poskytuje podmínky vhodné k pozorování asteroidů a jejich další studium. A pro většinu odborníků půjde o poslední příležitost toto těleso spatřit. Znovu kolem nás proletí až v roce 2088.

Asteroid mí vyjma význačné lebky na jedné straně tvar elipsoidu, prakticky vzato ale není pořádně vidět. Odráží totiž pouze pět až šest procent slunečních paprsků. Odráží proto jen o něco více světla než uhlí.

Témata: vesmir asteroid