Vědci mají hrůznou předpověď! Tato oblíbená potravina nám dojde, jezte ji dokud můžete!

Banány

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

5. června 2018 16:59

Banány jsou jedním z nejoblíbenějších potravin. Dokonce i Američané, kteří se jinak ovoci vyhýbají spořádají ročně 12 kilogramů banánů. Málokdo však ví, že banánům hrozí velké nebezpečí, píše Science alert.

V 50. letech hrozilo, že banán zcela zmizí z pultů potravin. Nejoblíbenější a největší odrůda tehdy pěstovaná byla Gros Michel. Ta byla objevena Francouzi v roce 1835 a do roku 1880 vytlačila prakticky všechny ostatní odrůdy banánů.

Vedle toho, že byl Gros Michel velkým ovocem, měl skvělé chuťové vlastnosti a vydržel i transport po celém světě. Byla to zásluha této odrůdy, že se banán stal populárním po celém světě.

Brzy se ukázalo, že monokultura jednoho druhu banánu není právě ta nejlepší strategie pro pěstování. Na začátku 20. století se objevila panamská nemoc. Jednalo se o druh houby, která začala porosty banánovníků likvidovat a velmi rychle se rozšiřovala.

Mezi léty 1940 a 1960 houba zlikvidovala v Hondurasu 30 000 hektarů banánovníků, v Surinamu zlikvidovala kompletní produkci během osmi let a v Kostarice během dvanácti.  

 V 50. letech proto velké banánové společnosti rozhodly vyměnit druh pěstovaných banánu. Místo Gros Michel se začaly pěstovat banány odrůd Cavendish. Opět to však došlo tak daleko, že banány odrůdy Cavendish, jako je Chiquita banana, opět tvoří na světě téměř monokulturu.

Vědci varují, že pokud by se objevila nějaká nemoc, banány by se rychle staly nedostatkovým zbožím. Tentokrát se totiž zatím nepodařilo najít odrůdu, která by Cavendish nahradila. Podle mnohých botaniků je to závod s časem. Dříve nebo později se prý nějaká nemoc banánovníků objeví.

Témata: Ovoce Banánovník