Pět prstů? Lidé jich měli sedm! A brzy přijdou o další!

Kostra ruky

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

1. června 2018 12:01

Nad tak banální věcí, jako je počet prstů na končetinách, se snad nikdy nikdo z nás nepozastavil. Odborníci z Institutu klinických výzkumů v kanadském Montrealu ale zjistili, že v minulosti jich měli lidé mnohem více, naopak v budoucnu budou mít jen tři.

Z výzkumu kanadských odborníků vyplývá, že se život na Zemi bude přizpůsobovat klimatickým změnám. Není tajemstvím, že se lidské končetiny vyvinuly z rybích ploutví, které se přizpůsobily životu na souši prostředí.

Za vývoj prstů jsou podle vědců zodpovědné dva geny, které určují, jak bude výsledná končetina vypadat. Autorka studie Yacine Kherdjemil ale tvrdí, že tyto geny mají i ryby, a když je změnila u pokusných myší tak, aby byly podobné těm rybím, narozené myši měly sedm prstů.

Odborníci dodnes nedokáží přesně vysvětlit, proč má člověk právě 5 prstů. Podle nich tento znak pochází od společného předka z období devonu, který žil ve vodě, a po přesunu na souš se u něj objevilo šest až sedm prstů. 

Vědci se nyní domnívají, že by lidé mohli budoucnu o další 2 prsty přijít. Člověk by mohl přijít o malíčky na nohách, protože dříve lidé chodili více než dnes a bez bot, tudíž prsty na nohách jim pomáhaly udržet rovnováhu. 

Témata: Lidé lidské tělo Vědci