Polární záře v Česku nakonec vidět nebyla. Experti řekli proč!

Polární záře

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

1. listopadu 2021 14:12

Polární záře z území Česka nakonec pozorovatelná nebyla. Původně měla býv tivitelná v nocích o víkendu, Česká astronomická společnost (ČAS) ale nakonec uvedla, že ji lidé od nás nespatří.

"Bohužel rychlost slunečního větru se zvýšila jen na asi 450 km/s, mnohem méně, než se čekalo. Také aktivita geomagnetického pole byla jen krátkodobě na stupni 4 a to se očekával minimálně 7. Můžeme tedy shrnout, že došlo k nejvíce negativnímu scénáři. Oblak dorazil později a navíc nenastaly žádné polární záře zajímavé i pro obyvatele ČR. Nicméně nenechme se odradit, příště to může být lepší," uvedli zástupci ČAS na sociální síti.

Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR dnes dopoledne ČTK sdělil, že polární záře v noci na dnešek nastala, ale byla vidět jen ze severských zemí a ani tam nebyla příliš silná.

Suchan uvedl, že některé fyzikální hodnoty, podle kterých se posuzuje, kdy a kde bude polární záře vidět, se v noci nepatrně zvýšily. "Vypadá to ale pouze na slabý boční zásah Země oblakem nabitých částic uvolněných ze Slunce o dva dny dříve při silné erupci třídy X1," sdělil Suchan.

Témata: vesmir Polární záře