Posměch století! Očkování že škodí zdraví? Vědci se naštvali a totálně setřeli všechny odpůrce!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. dubna 2018 18:30

Obavy týkající se očkování proti HPV viru (lidský papilomavirus) se rozšířily téměř do všech koutů světa. Někteří lidé se totiž domnívají, že vakcína může vést ke zdravotním komplikacím, které mohou být neslučitelné s životem. Jaká je skutečnost? O očkování proti HPV informoval portál IFL Science.

V roce 2013 v Japonsku se objevila na titulních stránkách Univerzity v Šinšu údajně falešná studie, která vedla celou řadu lidí k domněnce, že existuje spojitost mezi HPV vakcínou a poškozením mozku. 

Podle univerzity falešný výzkum způsobil takové šílenství, že rázem klesly počty dívek, které se nechaly očkovat, z hranice 70 procent na nulu. Tato krize vedla k tomu, že japonský lékař Riko Muranaka, mimochodem přednášející na Kjótské univerzitě, obdržel mezinárodní cenu za prokázání bezpečnosti vakcíny proti HPV viru a za vytrvalost, se kterou bojoval proti skupině "Anti-vaxxers", jejíž zastánci bojují proti všem druhům očkování.

Vakcína proti lidského papilomaviru (HPV) se obvykle podává mladým dívkám ve věku 11 nebo 12 let. Očkování je určeno k prevenci viru, který se může šířit prostřednictvím sexuální aktivity. Snižuje také riziko rakoviny děložního čípku a jiných druhů rakoviny, které se mohou vyvíjet v důsledku infekce HPV.

Navzdory tomu, že vědci již několikrát dokázali bezpečnost vakcíny HPV, zaznamenalo např. Dánsko pokles v počtu dívek, které vakcínu obdržely. Podle serveru CPH Post Online bylo v Dánsku očkováno pouze 17% dívek narozených v roce 2003, což je v porovnání se 73% v Norsku a Švédsku velký rozdíl.

S tím samým problémem se potýkají i v Irsku. Noviny The Irish Times nedávno uvedly, že mezi lety 2014 a 2015 bylo očkováno 87% dívek. V loňském roce toto číslo kleslo na pouhých 50%.

To je podle serveru IFL Science důsledek práce bojovníků proti očkování, kteří byli často uvedeni v omyl nepravdivými informacemi. Z tohoto důvodu vytvořila irská organizace Health Service Executive (HSE) společně se Světovou zdravotnickou organizací kampaň, která pomáhá zklidnit obavy a zajistit, aby mladé dívky byly očkovány. Díky tomu se v letošním roce zvýšil podíl očkovaných dívek v Irsku o 11 procent.

"Jsme si vědomi toho, že existuje mnoho zpochybňujících a zavádějících zdrojů informací," prohlásila doktorka Stephanie O'Keeffeová, ředitelka irského projektu v HSE.

Margaret Stanleyovou situace s bojem proti očkování nepřekvapuje. Žena, která přednáší na Univerzitě v Cambridge, pro The Guardian řekla, že je normální, když existuje nedůvěra v nový typ očkování, ale zdá se jí, že "očkování proti HPV vyvolává mimořádnou míru odporu".

"Někteří rodiče navíc mají pocit, že jejich děti budou více promiskuitní, když je pustí k očkování proti viru, který se šíří pohlavním stykem," řekla Stanleyová. "Přidejte k tomu používání sociálních sítí a máte na světě docela výbušnou směs."

Předchozí výzkumy podtrhly, že vakcína proti HPV je velmi bezpečná, a to i dlouhodobém horizontu, což ukazuje, že obavy rodičů jsou naprosto zbytečné. Dnes jsou dokonce k očkování vedeni i muži ve Spojených státech, aby pomohli předcházet či vymýtit virus HPV.

Témata: Lidé lékaři očkování