Indická mutace koronaviru: V čem se liší a jaké má příznaky?

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

18. června 2021 10:18

Variantu koronaviru delta, původně označovanou jako indická, vědci poprvé objevili loni v říjnu v Indii. Více se pak rozšířila letos v únoru a je považována za částečně zodpovědnou za druhou vlnu epidemie v Indii. V čem se odlišuje od varianty alfa?

Počátkem května Světová zdravotnická organizace (WHO) změnila její klasifikaci z varianty, která je předmětem zkoumání na variantu, která je považována za znepokojující, protože je vysoce nakažlivá, možná způsobuje i těžší průběh nemoci covid-19 a hůře se proti ní bojuje.

Podle britské vládní zdravotní agentury Public Health England (PHE) je varianta delta o 60 procent nakažlivější než varianta alfa, původně označovaná jako takzvaná britská varianta. Vědci se také shodují, že varianta delta snižuje účinek očkovacích látek u těch, kteří dostali jen jednu dávku. U lidí s dokončeným očkováním je ochrana vyšší.

Varianta delta se vyznačuje odlišnými symptomy od ostatních variant koronaviru. Podle britské studie Zoe Covid Symptom jsou to především rýma, zimnice, zvýšená teplota, bolesti hlavy a krku, tedy projevy typické pro běžné nachlazení. Naopak u nakažených se příliš často nevyskytuje ztráta chuti a čichu.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)