Vědci bijí na poplach! Svět mohou letos potkat největší katastrofy za posledních 30 let!

Tornádo

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

7. dubna 2018 11:14

Nadprůměrný počet hurikánů očekávají pro tento rok meteorologové z projektu výzkumu tropického počasí koloradské univerzity. V letošním roce by se mělo nad území Spojených států prohnat čtrnáct pojmenovaných bouří z toho sedm menších hurikánů a tři velké hurikány. Letošní bouřková sezona, která začne v červnu a skončí v listopadu, by se měla stát jednou z aktivnějších za posledních 30 let.

I přesto však by neměla být nijak extrémní, jak podotýká doktor Phil Klotzbach pro server weather.com. „Za posledních 30 let bylo v průměru dvanáct pojmenovaných bouří ročně. Z toho šest hurikánů a 2 velké hurikány kategorie 3 a vyšší.  Překvapivě nejsilnější bouře řadily v letech, kdy počet slabších bouří byl nejnižší. V roce 1983, kdy byly pouhé tři pojmenované bouře jedna z nich, Alicia, těžce zdevastovala oblast Houstonu a Galvestonu.

V klidném roce 1992, kdy se přehnalo pouhých šest pojmenovaných bouří a šest tropických bouří, udeřil na Floridu hurikán kategorie 5 Andrew, který způsobil jedny z největších škod v dějinách přírodních katastrof. Naopak v bouřkově nadprůměrném roce 2010, kdy vzniklo devatenáct pojmenovaných tropických bouří a dvanáct hurikánů, se nad pobřeží USA dostala pouze jedna tropická bouře.

Jak však Klotzbach zdůrazňuje, díky klimatickým změnám a především změnám teplot oceánu je stále méně pravděpodobné, že se tropické bouře vyhnou pobřeží. Dokazují to i statistiky. Zatímco v roce 2016 pevninu zasáhlo pět bouří, v loňském roce již jich bylo sedm

Lze proto jen doufat, že Alberto Beryl, Chris, Debby, Ernesto, Florence, Gordon, Helene, Isaac, Joyce, Kirk, Leslie, Michael, Nadine, Oscar, Patty, Rafael, Sara, Tony, Valeria a William, jak se rozhodli budoucí bouře výzkumníci pojmenovat, budou co nejslabší.    

Témata: Počasí Hurikán Tornádo