Buněčná imunita a covid: Může pomoci odložení druhé dávky vakcíny?

Koronavirus SARS-CoV-2

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

17. května 2021 20:50

Prodloužení intervalu mezi první a druhou dávkou vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech ze tří na 12 týdnů vytváří u starších lidí třiapůlkrát více protilátkových odpovědí. Vyplývá to podle agentury Reuters z britské studie.

Studie britských expertů je první, která přímo porovnala imunní reakce na vakcínu při třítýdenním intervalu z klinických testů a prodlouženém 12týdenním intervalu, který doporučily britské úřady s cílem, aby co nejvíce ohrožených lidí dostalo rychle alespoň nějakou ochranu.

Poté, co se Británie i další země rozhodly interval mezi oběma dávkami prodloužit, firmy Pfizer a BioNTech upozornily, že nejsou k dispozici data, která by takový krok podporovala.

"Naše studie ukazuje, že vrchol protilátkových odpovědí po druhé dávce vakcíny od Pfizeru je u starších lidí výrazně silnější, když je odložena na 12 týdnů," řekla spoluautorka studie Helen Parryová z Birminghamské univerzity. Studie, která ještě neprošla oponenturou, zkoumala 175 lidí ve věku od 80 do 90 let.

Protilátky však tvoří jen část imunitního systému. Očkovací látky vytvářejí také T-lymfocyty, které jsou podstatou získané buněčné imunity. Vrchol reakcí těchto T-buněk byl vyšší u skupiny očkovaných v třítýdenním intervalu mezi dávkami. Autoři studie upozornili, že nelze vyvozovat závěry o míře ochrany jednotlivců podle toho, kolik času uplynulo mezi první a druhou očkovací dávkou.

Anglický úřad veřejného zdraví (PHE) však i s poukazem na snížení rizika hospitalizace nebo úmrtí už po první dávce vakcíny Pfizer/BioNTech tvrdí, že studie jen dále potvrzuje správnost britského přístupu. "Přístup, který jsme zvolili v Británii - oddálení druhé dávky - se opravdu vyplatil," podotkla epidemiologická poradkyně anglického zdravotního úřadu Gayatri Amirthalingamová.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování