Sonda na Mars: Perseverance přinesla první pohled na rudou planetu!

První pohled na Mars ze sondy Perseverance.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

19. února 2021 9:44

Lidstvo udělalo další důležitý krok pro budoucí cestu na Mars. Na rudé planetě už několik hodin je sonda Perseverance, která má posloužit vědeckým účelům. Na Zemi již poslala první snímky.

Sonda Perseverance se vydala na svou cestu k rudé planetě na konci července loňského roku. Ve čtvrtek večer našeho času přišla kritická chvíle. Komplikované přistání se ale vydařilo, a tak se mohla ozvat prostřednictvím twitterového profilu.

Právě tam se jen krátce po úspěšném přistání objevila první fotografie z Marsu s následujícími slovy: „Ahoj, světe. Můj první pohled na můj věčný domov.“

Miss my landing? Catch the highlights below. Send us your own highlights too. Share your pictures and video using #CountdownToMars. pic.twitter.com/OL2wSAi36e

— NASA's Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) February 19, 2021

„Gratuluji NASA a každému, jehož tvrdá práce umožnila historické přistání sondy Perseverance,“ uvedl americký prezident Joe Biden s tím, že čtvrtek zase jednou prokázal sílu vědy a americkou vynalézavost.

Sonda má čtyři cíle, které především spočívají v hledání života na Marsu. Dále by měla vyvrtávat vzorky hornin a půdy pro pozdější analýzu a pomoci s přípravou výpravy lidí na planetu.

Témata: Perseverance NASA Mars