Co je zač smrtící jed novičok? Podle mnohých nejmocnější zbraň světa!

Chemické zbraně, ilustrační foto

Autor: ČTK, stars24.cz

24. března 2018 17:40

Nervově paralytická látka Novičok (Nováček), kterou byli zřejmě otráveni bývalý ruský tajný agent Sergej Skripal a jeho dcera, byla svého času označována za nemocnější chemickou zbraň světa. Používá se v situacích, kdy je třeba vyvolat pozornost veřejnosti.

Látku Novičok vyvinuli pracovníci ruského Státního vědecko-výzkumného ústavu organické chemie a technologie (GNIIOChT) koncem 80. let minulého století. Dostali za ni prý Leninovu cenu, jedno z nejvyšších sovětských státních vyznamenání.

Novičok byl vyvinut v rámci tajného projektu Foliant jako takzvaná binární chemická zbraň, napsal list Kommersant s odvoláním na slova jeho tvůrců Vladimira Ugleva a Vila Mirzajanova. Do "bojového stavu" se látka uvádí těsně před použitím, když se spojí samostatně neškodné komponenty.

Oficiálně vývoj takových látek zakazují mezinárodní smlouvy, podle ruského listu je ale získání důkazů o jejich výrobě krajně obtížné. Ruské vedení loni koncem září oficiálně oznámilo, že veškeré své chemické zbraně zlikvidovalo.

Jediné kriminální použití látky Novičok bylo zjištěno v roce 1995, kdy byli otráveni bankéř Ivan Kivilidi a jeho sekretářka, když vrah substancí potřel sluchátko jejich telefonu. Při vyšetřování bylo zjištěno, že látku pachatel získal od pracovníka filiálky GNIIOChT ze Saratovské oblasti. Vrah se tehdy rovněž přiotrávil a podstoupil tajnou léčbu v Moskvě.

Podle bývalých ruských špionů je použití nervově paralytické látky považováno za špinavou metodu zabíjení. Při použití vzniká značné riziko, že otrava postihne i jiné osoby. "Existují mnohem delikátnější způsoby, kterých využívají profesionálové," citoval ruský list své zdroje.

Témata: Chemické zbraně novičok Sergej Skripal