Proč nosit respirátor FFP2? Vědci to jasně vysvětlili!

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

23. ledna 2021 11:35

Ochrana obličeje, pro každého člověka v současné době nezbytný doplněk při nakupování nebo procházce. Ale jaký je mezi nimi rozdíl, která nás ochrání lépe před koronavirem SARS-CoV-2 a jak si ochranu obličeje bezpečně sundat, aniž by se kontaminovala? Na tyto otázky hledal odpovědi Guardian.

Nejvyšší stupeň ochrany nabízí respirátor s označením N95 s částicovým filtrem. To znamená, že filtruje alespoň 95 % částic ve vzduchu větších 0,3 mikrometrů, uvedl server.

Respirátory N95 jsou téměř totožné jako respirátory FFP2 dostupné v Evropě nebo KN95 v Číně a převážně jsou vyhrazeny pro zdravotníky. Pro širokou veřejnost jsou doporučovány masky látkové nebo papírové, ale v otázce ochrany už je to méně jasné.

Zdá se, že existuje určitá výhoda v chirurgických rouškách, protože lépe přilnou k obličeji, ale Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) naznačuje, že jakákoliv ochrana obličeje přispěje ke snížení přenosu onemocnění COVID-19.

Americká studie zkoumala materiály z přibližně 400 masek, které jsou běžně dostupné v domácnostech a které nejlépe zabrání průniku částic o průměru 0,3 až 1,0 mikrometrů a dospěli k závěru, že nejlepší materiál je 100 % bavlna s počtem nití 180 nebo více.

Dvouvrstvá maska s jednoduchou bavlněnou vnější vrstvou a vnitřní vrstvou flanelu také fungovala dobře. Aby maska nebyla kontaminována je třeba si pokaždé před sundáním umýt ruce mýdlem a masku sejmout za šňůrky a po každém užití by se měli vyhodit anebo ihned vyprat.

Opakované užití obličejových masek má i pozitivní vliv na životní prostředí. Vědci z University College spočítali, že kdyby každá osoba ve Velké Británii každý den používala obličejovou masku na jedno použití, vyprodukovala by 66 000 tun nebezpečného odpadu.

Protože mnoho dostupných masek na jedno použití je vyrobeno z plastu, mělo by to obrovský dopad na změnu klimatu.

Témata: Zdravotnické roušky Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vědci