Koronavirus: Jaké faktory ovlivňují, kdo onemocní?

Covid-19, ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

22. prosince 2020 10:35

Řadu měsíců se spekuluje, jestli se náchylnost ke covidu řídí pouze zdravotními problémy. Mezi rizikové pacienty totiž patří například obézní lidé, lidé s nemocemi srdce, cukrovkáři nebo starší lidé. Výzkumy ale ukazují, že roli hraje i několik dalších faktorů.

Už před několika měsíci se ve vědeckých kruzích spekulovalo, že krevní skupina má vliv na onemocnění covidem. První výzkumy tyto dohady potvrzovaly, nyní ale vědci zveřejnili kompletní výzkum, který je prokázal.

Podle studie biotechnologická společnosti 23andMe mají lidé s krevní skupinou 0 menší pravděpodobnost nákazy novým typem koronaviru, a to o o 9 až 18 procent. Vyplývá to z údajů 750 000 pacientů. Naopak nejméně odolní jsou lidí se skupinou A.  

Potvrzená byla i souvislost mezi covidem a příslušností k rase. Podle studie patří Afroameričané a Latinoameričané k nejvíce ohroženým skupinám lidí. U pozitivně testovaných Afroameričanů je dokonce až dvakrát větší pravděpodobnost hospitalizace v nemocnici.

"Jinými slovy, rasa a etnická příslušnost jsou stále významným rizikovým faktorem onemocnění covid-19 a souvisí s nejtěžšími příznaky, které vyžadují hospitalizaci," uvedla členka výzkumného týmu Janie Sheltonová.

Témata: Vědci Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)