Těžký průběh covidu? Vědci proti němu možná mají zbraň!

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

24. listopadu 2020 8:48

Vědci vyvinuli krevní test, který může lékařům pomoci předpovědět, kterým pacientům s hrozí vážný průběh onemocnění covid-19. Vyplývá to ze studie publikované v časopise EBioMedicine. Test je považován za průlomový, protože by mohl nemocnicím odlehčit od množství hospitalizovaných pacientů.

Vědci provedli krevní testy na 80 pacientech hospitalizovaných s covidem-19 a změřili hladiny dvou různých cytokinů, IL-6 a IL-10.

"IL-6 je něco, co ovlivňuje imunitní systém, zatímco IL-10 je jedním z našich protizánětlivých cytokinů, který se snaží zánět potlačit," vysvětlil Matthew Exline z Ohio State University Wexner Medical Center.

IL-6 je tedy prozánětlivý protein, zatímco IL-10 je protizánětlivý protein, ale u obou je známo, že se u pacientů s koronavirem mění jejich koncentrace. Organismus se totiž při boji s nemocí snaží najít jakousi rovnováhu mezi oběma cytokiny. 

Vědci zjistili, že koncentrace prozánětlivých cytokinů, zejména právě IL-6, byla u osob s těžkým průběhem covidu zvýšená. Krevní test, který by mohl prokázat ztrátu rovnováhy mezi prozánětlivými a protizánětlivými mediátory, by proto mohl signalizovat, u kterých pacientů je větší riziko závažného průběhu choroby.

Změny v rovnováze cytokinů následně vyhodnocuje bodovací systém určený k predikci klinických výsledků. Každé jednobodové zvýšení skóre by pak znamenalo 5,6násobně vyšší riziko závažnějšího průběhu.

Lékaři tak budou vědět, kdy pacient potřebuje urgentní zdravotní péči a kdy pacienta čeká spíše mírnější průběh nemoci. To by mohlo pomoci nemocnicím efektivněji využívat své zdroje a snížit počet hospitalizovaných pacientů.

Novou metodu bude ještě třeba podrobněji otestovat. Samotné krevní testy jsou ale dostupné ve většině laboratoří v mnoha nemocnicích, a pokud by se ukázalo, že tato metoda skutečně funguje, velmi rychle by se mohla začít využívat v praxi.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vědci