Děsivé varování vědců: Vakcína proti koronaviru může VŠE ZHORŠIT!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

30. dubna 2020 9:28

Boj proti koronaviru nesvádí jen lékaři v nemocnicích, ale i vědci v laboratořích, kde vzniká řada léků a očkovacích vakcín. Podle virologa z Univerzity Fu-tan v Šanghaji Š'-po Ťianga by ale lidstvo nemělo vývoj uspěchat. Jinak hrozí vážné komplikace.

Odborníci se shodují v tom, že lék na koronavirus bude pravděpodobně vytvořen dříve, než vakcína. Vývoj léků sice není jednoduchou záležitostí, pořád je ale z mnoha důvodů lehčí vytvořit reakci, než prevenci. Tak či tak na obou formách léčby pracují desítky laboratoří po celém světě, vědci z amerických, čínských, indických a dalších farmaceutických společností.

Co ale některé vědce trápí více jsou možné vedlejší účinky. Právě ty jsou jedním z důvodů, proč vývoj léků zabere mnohdy i roky. Zatímco s bakteriemi umí lékaři bojovat poměrně úspěšně a antibiotika známe více než sto let, virové infekce se léčí vzácně. Dosud totiž nejsou látky dostatečně účinné, aniž by měly vysoký počet nežádoucích účinků.

Toho se obává i čínský expert, který přiznává, že je důležité, aby léčiva proti této nemoci byla dostupná co nejdříve, zároveň je ale důležité nic neuspěchat a nepodcenit. Uvedl to pro časopis Nature.

Firmy ve Spojených státech a Číně už plánují testovat vakcíny na lidech. Expert ale tvrdí, že by měly regulační orgány nejdříve ověřit jejich bezpečnost, a to i za cenu toho, že se bude jednat o měsíce testování.

Vakcínu totiž bude potřebovat velké množství lidí, většina léčit ale není přímo určena proti koronaviru a často podle něj nebylo přihlédnuto k tomu, jak tyto látky reagují v kombinaci s jinými léky. 

Hrozí ale i další problém, který může situaci zhoršit. Koronavirus stojící za nemocí COVID-19 má totiž potenciál mutovat. A právě tato vlastnost by mohla původně fungující vakcínu učinit neúčinnou. Podle něj by se tak odborníci neměli zaměřovat pouze na koronavirus, ale látky by měly mít širokospektrální působení.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) lékaři