Lékaři našli další nové příznaky koronaviru. Dosud o nich neměli ani tušení!

Koronavirus SARS-CoV-2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. dubna 2020 15:44

Hned šestici nových příznaků obávaného nového typu koronaviru schválilo americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Patří mezi ně překvapivě například modrání rtů.

Infikovaní lidé mohou pociťovat zdravotní potíže různého charakteru - od mírných symptomů až po těžký průběh onemocnění. Příznaky se většinou objeví v rozmezí dvou až čtrnácti dnů od doby, kdy byla osoba vystavena viru. Nejvíce infekční je pár dní předtím, než se u ní objeví příznaky.

CDC doporučuje vyhledat lékařskou pomoc okamžitě po tom, jak se u někoho objeví dýchací potíže, neustupující bolest nebo tlak na hrudi, namodralé rty či obličej, případně zmatečné chování. 

Koronavirus může podle lékařů způsobit tzv. konjunktivitidu, tedy zánět spojivek, a dokáže se pravděpodobně přenášet i kontaktem aerosolu se spojivkou. Lidé by se proto měli důsledně chránit.

Na druhou stranu existují i příznaky, které by si mnoho z nás s koronavirem automaticky nespojilo. Nová studie publikovaná v Americkém gastroenterologickém žurnálu naznačuje, že u nakažených se mohou objevit problémy s trávením, jako například průjem či bolesti břicha.

Britská asociace otorinolaryngologů, která zastupuje ušní, oční a krční lékaře, pro změnu doporučila těm, kteří ztratí chuť nebo čich, aby se okamžitě izolovali.

Čich může ovlivnit zánět sliznice, který viry vyvolávají, může omezit přístup vdechovaného vzduchu do oblasti stropu nosní dutiny, kde je umístěný specializovaný čichový epitel, a narušit detekci vůní.

Výzkumníci ze Španělska nově věří, že objevili další zvláštní příznak nemoci covid-19 - kožní léze na nohou. Lékaři pozorovali kožní léze, které přirovnali k projevu planých neštovic, především u dětí a teenagerů, ale také u některých dospělých, a to nejen ve Španělsku, ale také ve Francii a Itálii.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) lékaři