Bioložka Peková: Nový koronavirus považuju za uměle vytvořený

Soňa Peková

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. dubna 2020 8:54 | Aktualizováno: 29. dubna 2020 11:40

Molekulární bioložka Soňa Peková se v posledních týdnech proslavila svým názorem na současnou pandemii koronaviru. Tvrdí, že SARS-CoV-2 není přirozeného původu a pochází z laboratoře. Co ji k tomuto názoru vede?

"Virus je velký aristokrat v tom, jak si vybírá, koho bude infikovat. Bakterie jsou velmi promiskuitní, těm je jedno jestli sednou na psa nebo na člověka, ale virus se miliony let vyvíjel v evoluci se svým hostitelem a přizpůsobil se životu s ním. A aby se dostal do buňky, musí tu interakci rozeznávat velice specificky," popsala v Českém rozhlase.

"Pokud je virus virem myším, tak infikuje nejen myší, ale pouze například buňky dýchacích cest, ne buňky například jaterní. Takže aby se stalo, že by došlo k takovému hrubému přeskoku ze zvířete, které je tak vzdálené člověku, tak musí dojít k nějaké dramatické události. Například virus chřipky si umí vyměnit část svých genomů, ale u koronaviru jsme o takových dramatických skocích před dobou SARS a MERS neslyšeli," dodala.

Je podle ní překvapení, že se najednou objevil tak zhoubný koronavirus, navíc z netopýrů, kteří jsou tak vzdáleni člověku. "Já myslím že se nakonec ukáže kde pravda je," uvedla s tím, že se domnívá, že jde o uměle vytvořený virus.

"Ten virus se chová divně, nevyvíjí dobrou imunitu, jsou znám reinfekce, jeho replikační schopnost je hrozně rychlá, má spoustu charakteristik, které jsme v přírodě neviděli," dodala. Podotkla také, že genetická informace viru je unikátní a lze si jen těžko představit, že by v přírodě taková věc nastala.

Podle vědkyně k úniku geneticky modifikovaných organismů průběžně dochází, většinou ale mají sníženou životaschopnost a mimo kultivační nádoby neumějí žít. Vždy je ale ve hře lidský faktor a je otázkou času, kdy se může něco stát. Domnívá se, že i SARS a MERS ale mohly mít základ v laboratořích.

Tvrdí, že pokud je současný typ koronaviru laboratorního původu, tak doufá, že se bude chovat podobně jako předchozí koronaviry a bude mít sníženou životaschopnost, tudíž by mohl zmizet stejně rychle, jak se objevil. "Doufám, že za rok bude taky pryč," uvedla.

Obává se, že proti covid-19 nemusí ani fungovat vakcína, vzhledem k tomu, jak rychle se koronavirus mění. "Myslím si, že efektivita bude nízká," dodala s tím, že kdyby šlo o přírodní virus, tak by "nikdo nebláznil".

Nelze podle ní ani vyloučit, že se na podzim neobjeví druhá vlna. Pokud jde ale o laboratorní produkt, domnívá se, že by nemusel mít takovou výdrž. "Doufám, že druhá epidemie nebude a že sám zdechne," uvedla.

Tvrdí také, že všechny indicie nasvědčují tomu, že se epidemie netýká zvířat, ale pouze lidí. Navzdory tomu ale i přesto proběhnou testy u zvířat, například ve chvíli, kdy pandemie odezní.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Soňa Peková