Šíření koronaviru vzduchem: Na jakou vzdálenost se můžete nakazit?

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

24. března 2020 15:53

Nový typ koronaviru může být v kapénkách vznášejících se ve vzduchu nebezpečný i několik hodin. Vědci také spočítali, jaká je bezpečná vzdálenost od případných nakažených lidí!

Podobně jako další viry, které oslabují dýchací soustavu, se i nový virus SARS-CoV-2 šíří prostřednictvím kapének, tedy miniaturních kapiček slin či nosního sekretu, které infikovaný člověk vypouští nosem a ústy.

Zatím ale není příliš jasné, jak dlouho může zůstat aktivní mimo lidské tělo. Čínští vládní experti nedávno uvedli, že ve vzduchu virus setrvává asi 30 minut, jejich studii ale časopis Practical Preventive Medicine několik dní po zveřejnění z neznámých důvodů stáhl.

Zjištění výzkumníků z NIAID nasvědčují tomu, že z kapénky uvolněné při zakašlání či kýchnutí se může jiný člověk nakazit i o několik hodin později. Když vědci nový virus vypustili ze speciálního rozprašovače, detekovali jej ve vzduchu i po třech hodinách, kdy tento experiment končil.

Předpokládalo se, že na ochranu před koronavirem stačí odstup od nakaženého ve vzdálenosti dvou metrů. Podle studie, kterou nedávno zveřejnili čínští epidemiologové v časopisu Practical Preventive Medicine, se ale koronavirus může v uzavřených prostorách přenášet až na vzdálenost 4,5 metru!

Samotný virus je mikroskopický organismus usazující se na tvrdých površích a putující vzduchem v mikroskopických kapičkách od nakaženého jedince. Lidé by proto měli dbát na ochranu obličeje, ideálně formou roušek či respirátorů.

Běžné roušky a respirátory ale chrání jen několik hodin a jsou jednorázové, v případě silné epidemie totiž každé sundání roušky znamená její znehodnocení díky riziku kontaminace. Lidé by jich proto měli mít několik a pravidelně je měnit.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) lékaři