Koronavirus a ochranné roušky: Jsou ty podomácku vyrobené dostatečně účinné?

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

17. března 2020 14:52

Vzhledem k nedostatku roušek a respirátorů na trhu se řada lidí rozhodla ušit si je doma na koleni. Tato činnost aktuálně rezonuje sociálními sítěmi v takové míře, že je lidé nabízejí mnohdy i zdarma či je chtějí věnovat lékařům, kterým se respirátorů nedostává. Jaká je ale účinnost takových roušek?

Respirátory jsou v Česku akutně nedostatkové. Chybí zdravotnickým pracovníkům, lékárníkům i dalším profesím. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka má jeho resort v Číně zajištěno přes 30 milionů roušek, šest milionů respirátorů, 250.000 ochranných obleků a brýlí a další materiál. 

Největší poptávka je po těch, které proti nákaze koronaviru chrání nejvíce. Tedy po respirátorech filtrační třídy FFP3 nebo po nanovlákenných ústenkách. Ty ale k dispozici aktuálně nejsou a respirátory se dle nařízení vlády ani prodávat nesmí.

Ti šťastnější si tedy musí vystačit s respirátory třídy FFP 2 nebo FFP1. Nejvíce ohroženi jsou lidé s rouškami, které chrání méně než nejslabší respirátor. A prakticky pouze okolí, nikoliv toho, kdo roušku nosí. Stoprocentní ochrana ale zajištěna není.

Mnoho lidí se proto rozhodlo si roušku ušit doma, z materiálů, které mají k dispozici. Využívají pro to, stará trika, šály, bavlnu nebo filtr do vysavačů, který je spolu s bavlnou zřejmě nejúčinnější. 

Jak moc jsou ale účinné? To už před lety zjistila Cambridgská univerzita ve své studii, kdy srovnala klasické chirurgické masky s maskami, které si lidé vyrobili z bavlněných triček.

Domácí výrobky zachytily 71 procent částic o velikosti 0,64-1,1 mikrometru, tedy o 15 procent méně, než zachytí standardní chirurgické roušky. Velikost koronaviru je ale 0,1 mikrometru.

Chirurgické masky jsou podle autorů studie třikrát efektivnější než ty domácí, které by měly sloužit jako poslední možnost, i přesto je lepší použít je, než nic.

Studii upřesnili vědci z Nizozemska, kteří testovali propustnost částic o velikosti 0,02-1 mikrometr. Ti ve svém výzkumu zjistili, že respirátor třídy FFP2 zachytil 98,9 procenta částic, chirurgická rouška 78,6 a domácí rouška 60 procent. 

Nevýhodou roušek oproti respirátorům je i ten, že roušky těsně neobepínají obličej. Hrozí proto vniknutí viru zejména v oblasti kolem nosu. Navzdory tomu je lepší jakákoliv ochrana obličeje než žádná, je ale třeba myslet na to, že by si lidé neměli sahat na obličej a roušky by měli používat jednorázově. Po jejich sundání totiž hrozí kontaminace ze všech stran.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)