Koronavirus aktuálně nejvíce dopadá na důchodce! Vědci řekli proč!

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

17. března 2020 9:27

Koronavirus SARS-CoV-2, který způsobuje nemoc Covid-19, znepokojuje celý svět. Pochopitelně nenechává chladnými ani rodiče, i když podle lékařů trochu zbytečně. Děti totiž nemoc prakticky nenapadá a stejně tak na ni naštěstí neumírají. U seniorů je naopak situace opačná.

V současnosti je nejhorší situace v Itálii, kde denně zemře na následky koronaviru kolem 300 lidí. Jak ale ukazují statistiky, v 90 procentech případů jde o seniory nad 70 let. Nejmladší oběť má 45 let.

Proč k tomu dochází? Podle lékařů je imunitní systém seniorů slabší než u lidí produktivního věku nebo u dětí. "U starších lidí je také větší pravděpodobnost, že dostanou nemoci jako je rakovina nebo cukrovka, které ohrožují jejich imunitní systémy," řekl pro New York Post Krys Johnson, epidemiolog na Temple University College of Public Health.

Druhým faktorem je právě ona náchylnost k řadě nemocí. Jen velmi malá část zemřelých lidí totiž byla zcela zdravá. Ve zhruba 99 procentech případů umírají na Covid-19 lidé, kteří mají například problémy se srdcem či tlakem.

Studie Čínského centra pro kontrolu a prevenci nemocí na 44 000 pacientech naopak ukázala, že počet nakažených dětí je neuvěřitelně nízký. V době výzkumu tvořili pouze dvě procenta nakažených lidé ve věku do 19 let. Konkrétně 416 nakažených má méně než 10 let a 549 nakažených mezi 10 a 19 lety.

Paradoxem je, že při epidemii respiračních onemocnění bývají nejvíce zasaženy právě děti. Každoročně to ukazují například chřipkové epidemie. Koronavirus ale na děti a mladistvé z nějakého důvodu téměř nepůsobí. A dokonce i ty děti, které jsou náchylnější k těžkým infekcím dýchacích cest, měly průběh nemoci relativně klidný.

Z tohoto důvodu nakažené děti léčbu prakticky nepodstupují. Antivirotika totiž mají řadu vedlejších příznaků včetně zvracení a alergických reakcí, hrozí tedy, že by reakce dětského organismu na tyto léky byly horší než na nemoc samotnou.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) lékaři