HRŮZNÉ VAROVÁNÍ vědců! Svět letos zažije masivní změnu! Největší za 200 let!

Země

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

3. února 2020 15:47

Vědci tvrdí, že nám letos hrozí nová doba ledová. Odborníci z NASA se totiž domnívají, že v roce 2020 dojde k nejmasivnějšímu solárnímu minimu, které naši zemi potkalo za posledních dvě stě let.

Experti tvrdí, že sluneční paprsky na naši planetu nedopadají navzdory aktuální teplé zimě v potřebné intenzitě, proto údajně hrozí dlouhá období zimy a chladného počasí.

Profesorka Valentina Zharková z Northumbria University se obává, že průměrné zimní teploty by měly v budoucnu klesnout. "Slunce pomalu přechází do období hibernace," dodala.

Její slova potvrzuje i americká agentura NASA, podle níž čeká naši planetu masivní solární minimum. Ohroženi nebudou jen lidé, ale i potraviny na rostlinné bázi.

Situace je tak špatná, že na Zemi pronikne nejméně slunečních paprsků za posledních dvě stě let. Tento fenomén nazvaný velké solární minimum se pravidelně opakuje, většinou ale Zemi nijak neohrožuje.

Expertka se ale obává, že to letošní může způsobit velké škody. Ledové zimy a deštivá léta údajně mohou přetrvat až 50 let. To bude ale údajně jen začátek.

Svět naposledy zažil takzvané Maunderovo minimum mezi lety 1645 až 1715. Pokud by to letošní bylo podobní jako naposledy, dramaticky by ovlivnilo úrodu ve velké části světa. Někteří vědci ale tvrdí, že tento scénář nehrozí, protože jej vykompenzuje lidská činnost vypouštěním oxidu uhličitého do atmosféry.

Témata: Země Vědci