Koronavirus se masivně šíří! Lékař přiznal znepokojivou věc! Kolik lidí může zemřít?

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

30. ledna 2020 11:05

Koronavirus si vyžádal už 170 obětí a 7800 lidí je jím nakaženo. U dalších asi 12 000 osob mají úřady na nový koronavirus podezření. Podle některých odborníků ale zdaleka nepůjde o konečné číslo. A počet mrtvých může stoupat.

Koronavirus 2019-nCoV, který vyvolává onemocnění s příznaky chřipky a někdy může způsobit i zápal plic, byl v Číně k dnešnímu ránu místního času potvrzen u 7771 osob a 170 lidí na něj v této zemi zemřelo. Dosud místní úřady uváděly 6078 nakažených a 133 obětí.

První případ nákazy novým typem koronaviru oznámila nově druhá nejlidnatější země světa Indie. Infekce se nově rozšířila i na Filipíny. Virus se tak roznesl již do dvacítky států světa, převážně asijských. Z Evropy se případy koronaviru vyskytly ve Francii, Německu a Finsku.

Vědci se ale obávají, že skutečný počet nemocných je mnohem vyšší. Nový koronavirus mohl nakazit až 100 000 lidí po celém světě. Toto číslo odhaduje například Neil Ferguson, odborník v oblasti veřejného zdraví na Imperial College. Ten uvedl, že jeho "nejlepší odhad" je, že virus zasáhl 100 000, ačkoli dosud existuje pouze několik tisíc potvrzených případů, a to většinou ve městě Wu-chan v Číně.

Alessandro Vespignani, profesor z vysoké školy Northeastern University v americkém Bostonu, tvrdí, že případů nákazy, včetně těch nezjištěných, je aktuálně pravděpodobně více než 25 000. Stejně hovoří i analýza, kterou koordinuje Northeastern University.

Vědci blíže k nákaze ale hovoří o jiných číslech. Na univerzitě v Hongkongu odhadují, že počet aktuálních případů překročil 40 000. Jisté je, že počet nemocných bude přibývat.

To, že je situace vážná, přiznávají i čeští lékaři. Ladislav Machala z kliniky infekčních nemocí Nemocnice Na Bulovce ale dodává, že infekce je nebezpečná především pro starší osoby s chronickými nemocemi dýchacího systému a srdce. "Šance přežít infekci je dle dostupných údajů velmi vysoká - přes 95 procent," řekl televizi Nova.

Připustil také, že virus při celosvětovém rozšíření může způsobit úmrtí v řádech tisíců, statisíců, či dokonce milionů lidí. "Možné to je. Doufám, že statisíce či miliony to nebudou," dodal.

Problém je zejména v tom, že se virus nedaří zachytit a šíří se dále. "Zatím se virus nekontrolovatelně šíří. Až ho dostaneme pod kontrolu, tak se šířit nebude. Záleží, jak efektivní opatření budou přijata," doplnil.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) lékaři viry a bakterie