Konec čokolády? Světu dochází a další už nebude!

Čokoláda, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

9. ledna 2018 11:54

Čokoládu většina lidí na světě miluje. Mnoho z nich si bez ní dokonce nedokáže život představit. Pro takové ale mají odborníci děsivou zprávu - tato nejoblíbenější pochutina na světě dochází a za pár let se může stát, že vůbec nebude.

Za několik desetiletí by se mohla nabídka čokolády stát velmi omezenou. Vědci se dokonce odváží tvrdit, že pěstování kakaovníků bude za zhruba třicet let zcela nemožné. V důsledku globálního oteplování totiž údajně nebude možné vypěstovat kakaové boby v oblastech, kde se pěstují nyní. Oblast západní Afriky bude podle předpovědí úplně vysušená a neúrodná.

Při současné produkci emisí uhlíku se podle odborníků do roku 2050 celosvětová průměrná teplota zvýší o 2,1 stupně Celsia. Taková teplota může mít negativní dopad na pěstování mnoha druhů zemědělských plodin, včetně kakaovníku. Ze současné zemědělské půdy se tak až 90 procent stane pro pěstování kakaovníku zcela nevyhovující. 

Zemědělci tak budou nuceni pěstovat plodiny včetně kakaovníků ve vyšších polohách, ty jsou ale mnohdy chráněnými oblastmi. A případnou likvidací těchto divokých lokalit by se pouze podpořilo další oteplování. 

Možný nedostatek čokolády ale jde ruku v ruce s opačným trendem u konzumentů. Lidé konzumují více čokolády, než jsou zemědělci schopni vyrobit. Dva největší výrobci čokoládových pochoutek na světě tvrdí, že se brzy můžeme dočkat globálního nedostatku čokolády. Informoval server time.com.

Mars Inc. a Barry Callebaut řeší problém, se kterým se v minulosti nemuseli nikdy potýkat. Na celém světě se totiž zvyšuje spotřeba čokolády, jenže zemědělci již nejsou schopni takhle velkou poptávku pokrývat.

V roce 2020 by údajně měla poptávka předčit produkci kakaových bobů o jeden milion tun. To pro nás znamená jediné. Pokud se spotřeba čokolády nesníží, čeká nás v budoucích letech masivní zdražování všech čokoládových pochoutek.

Sedmdesát procent kakaových bobů pochází z Pobřeží Slonoviny a z Ghany, v posledních letech ale nepřeje zemědělcům příroda. Mnoho plantáží už nyní sužuje ohromné sucho a plísně všeho druhu. Zemědělci se proto rozhodují pěstovat jiné plodiny, které nejsou tak náchylné na nemoci a počasí, aby se vůbec dokázali uživit.

Témata: jídlo Čokoláda