Život po smrti? Reinkarnace je možná, tvrdí vědci

Ilustrační fotografie

Autor: Dita Svobodová, stars24.cz

29. prosince 2017 12:20

Zatímco někteří vědci mluví o reinkarnaci jako o mýtu, část expertů se domnívá, že nalezla věrohodné důkazy, kterými je možné prokázat, že jde o skutečný fenomén. Mezi ně patřil i bývalý profesor psychiatrie na University of Virginia School of Medicine a bývalý předseda katedry psychiatrie a neurologie doktor Ian Stevenson.

Reinkarnace je obecný náboženský koncept, který naznačuje, že po smrti se duše, mysl a vědomí zemřelého přenese do těla novorozence. Ačkoliv to zní jako fantazie, někteří vědci se domnívají, že je to proveditelný koncept.

Profesor Stevenson věnoval až do své smrti v roce 2007 většinu své kariéry snaze nalézt důkazy o reinkarnaci. Tvrdil, že objevil během své kariéry více než 3000 příkladů reinkarnace, o které se podělil i s vědeckou komunitou.

Ve studii s názvem „Mateřská znaménka a vrozené vady odpovídající ranám zemřelých osob" Stevenson používal metodu rozpoznávání obličeje pro analýzu podobnosti mezi subjektem a jejich údajnou předchozí inkarnaci, a zároveň se věnoval studiu mateřských znamének.

„Asi 35 procent dětí, které tvrdí, že si pamatují předchozí životy, mají mateřská znaménka a nebo vrozené vady, které odpovídají ránám osoby, o kterých uvádí, že si její život pamatují. Byly zkoumány případy 210 těchto dětí," napsal s tím, že tyto vrozené vady byly většinou velmi vzácné povahy. Z jeho studie cituje server Express.

„Ve 43 z 49 případů, ve kterých byl získán lékařský dokument (obvykle posmrtná zpráva), potvrdily materiály korespondenci mezi ranami a mateřskými znaménky (nebo vrozenými vadami)," uvedl ve své práci.

V samostatné studii Stevenson zveřejnil rozhovory se třemi dětmi, které tvrdily, že si pamatují aspekty svých minulých životů. Děti uvedly 30-40 prohlášení týkajících se vzpomínek, které ony samy nezažily, a po jejich ověření bylo zjištěno, že až 92 procent z nich bylo správných.

Témata: věda Lidé smrt