"Poplach, přistálo UFO!" Co by se stalo, kdyby mimozemšťané přiletěli na Zemi?

Mimozemšťané - ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

25. března 2019 18:32

Pokud bude zjištěna existence mimozemské civilizace, lidé vyběhnou do ulic a začnou panikařit, prohlásí všechna náboženství za lež a naopak budou vzhlížet k "nadřazené" rasy vesmírných cestovatelů - to je jeden z nejčernějších scénářů, které by mohl potkat církve, ale podle vědců je to neobvyklá vize. Naopak provedená studie dokazuje, že se lidé nesmírně těší na nové přátele z vesmíru.

Projekt SETI (Hledání mimozemské inteligence) dokonce přišel z devítibodovým postupem, jak by se lidé měli správně zachovat při setkání s mimozemšťany, panika do toho ovšem nepatří. Naopak studie z Arizony prokázala, že lidé dnes netrpělivě čekají, až se konečně nějaká radostná zpráva objeví. Už dávno jsou pryč časy, kdy v nás UFO mělo vyvolávat strach.

"Dokazuje to, že lidé se už nebojí, ale spíše jsou zvídaví," řekl Michael Varnum, spoluautor studie. Ten se domnívá, že civilizace by tímto zjištěním nezkolabovala, a ni by jinak náš každodenní život neutrpěl. Jejich výzkum provedený u zákazníků obchodu Amazon ukázal, že lidé jsou velmi natěšení na podobné informace a určitě nehrozí chaos v ulicích.

Studie měla však i zajímavé vedlejší zjištění - a to, že by lidé mnohem raději uvítali existenci mimozemšťanů ať už v inteligentní formě nebo v podobě bakterií, virů, apod., než "vylepšených" lidí vytvořených v laboratořích. Autoři si nejsou zcela jisti tím, proč tomu tak je. "Možná protože lidé věří, že ve vesmíru nejsme sami, ale chtějí být výlučným inteligentním tvorem pocházející ze Země," domnívá se Varnum.

Nová studie z Arizony tak reaguje na výsledek zkoumání z 50. let, kdy bylo znatelně prokázáno, že by lidstvo ovládl chaos a hysterii při podobném zjištění. Kdyby nás mimozemská civilizace navštívila před 50 lety, nejspíš by mohlo dojít i ke zvratu v náboženském vývoji, ale podobný scénář by byl dnes neobvyklý, domnívají se vědci. Je to dáno mimo jiné i tím, že většina světových náboženství už dnes otázku vesmírných návštěvníků spolehlivě zahrnula i do své nauky.

Například některé muslimské proudy nedočkavě vyhlížejí UFO jako na svého nového spasitele, katolická církev zase nevěří v mimozemského Ježíše, ale v nové civilizaci vidí potenciál dalších duší, které budou chtít být spaseny. Mormoni se zase domnívají, že Adam a Eva přišli z vesmíru, a buddhisté tvrdí, že bez ohledu na vnější skořápku, duši mají mimozemšťané i lidé stejnou.

Témata: UFO mimozemšťané / ufo