Jak se vyhnout frontám na úřadech? Úředníci prozradili pár triků!

Úřad práce

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

7. dubna 2019 14:35

Stejně jako každé čtvrtletí, musí příjemci příspěvku na bydlení doložit i od letošního dubna do konce června 2019 příjmy a uhrazené náklady za 1. kvartál roku 2019. Tyto podklady jsou nutné pro posouzení trvání nároku na tuto dávku, a to od 1. 4. 2019. Dodat potřebné doklady budou muset v nadcházejících měsících také klienti, kteří pobírají přídavek na dítě. Žadatelé ale nemusí trávit hodiny čekáním ve frontách.

Osobní návštěva kontaktního pracoviště ÚP ČR není vždy nutná. Vyplněné žádosti mohou lidé podávat i jinou cestou -  přes podatelnu ÚP ČR, poštou či prostřednictvím datové schránky. Pokud bude třeba cokoli doplnit nebo upravit, zaměstnanci úřadu už pak žadatele sami zkontaktují prostřednictvím písemné Výzvy k doložení náležitostí nezbytných pro přiznání nároku na dávku. Doloží-li klient podklady pro nárok na dávku ve stanoveném termínu, na dané čtvrtletí o ni nepřijde. Na vyřízení tak má delší dobu než jen několik prvních dní na začátku kvartálu.

„Doporučujeme klientům nespěchat na ÚP ČR hned v prvních dnech nového čtvrtletí. Požádat o příspěvek na bydlení nebo doložit potřebné podklady pro výplatu přídavku na dítě je možné až tři měsíce zpětně. Dostavit se na ÚP ČR je tedy možné nejen v průběhu dubna, ale i května a června,“ upozorňuje ve zprávě, kterou má server stars24.cz k dispozici, generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Potřebné formuláře pro vyřízení jednotlivých dávek státní sociální podpory jsou k dispozici na Integrovaném portálu MPSV, kde si je lidé mohou stáhnout a v klidu domova vyplnit. Proces vyřizování žádostí o dávky státní sociální podpory ještě více urychlí a usnadní klientům vzory vyplněných formulářů. Ty jsou taktéž dostupné na stránkách ÚP ČR a na všech kontaktních pracovištích ÚP ČR.

„Na ÚP ČR nemusí osobně ani rodiče malých dětí, kteří si chtějí podat žádost o rodičovský příspěvek nebo upravit jeho výši. Vytvořili jsme pro ně webovou stránku, na které najdou všechny potřebné formuláře, včetně základních informací a vzorů vyplněných žádostí. Stačí je jen vyplnit a odeslat,“ popisuje Kateřina Sadílková.

V rámci proklientského přístupu nabízí Úřad práce ČR též možnost objednat se na určitý termín. Na některých pracovištích je možné tak učinit on-line či si telefonicky sjednat další termín návštěvy. Bližší informace a kontakty na příslušné zaměstnance jsou dostupné na webových stránkách jednotlivých kontaktních pracovišť ÚP ČR.

„V případě rodičů s malými dětmi, těhotných žen nebo osob se zdravotním postižením apod. pomáhají s jejich rychlejším odbavením pracovníci informačních center či asistenti prevence kriminality,“ shrnuje Kateřina Sadílková.

Na vybraných kontaktních pracovištích ÚP ČR fungují informační centra. Také jejich pracovníci pomohou klientům s vyplněním žádosti. Žadatelům poradí v případě nejistoty při vyplňování i specialisté ÚP ČR, ke kterým si přišli podat žádost.

Témata: Lidé Úřad práce