Máte chuť na nezdravé jídlo? Tenhle dvouminutový trik vás jí zbaví!

kebab

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. ledna 2019 17:51

Na jídlo si během dne najde čas snad úplně každý z nás. Pokud si během něj vyhradíte dvě minuty, můžete se třeba zbavit i nadváhy. Vědci totiž přišli na to, jak se zbavit chuti na tučná a nezdravá jídla.

Nová studie prokázala, že čichání vůně tučných jídel po dobu pouhých dvou minut donutí lidi k tomu, aby si je nedali. Zatímco první přičichnutí vás nejspíš navnadí, soustavné vdechování zápachu po delší časový úsek vás podle vědců od konzumace takového pokrmu odradí. Nová metoda by mohla udržet děti u zdravého stravování.

Podle výzkumného týmu nás totiž dostatečně uspokojí právě delší vystavení výraznému aromatu tučných jídel, která poté už nemusíme jíst. Tělo tak „zbavíme“ zbytečných kalorií. „Okolní vůně může být dobrým nástrojem, jak odolat touze po těchto jídlech,“ říká jeden z autorů Dipayan Biswas.

Vědci prokázali, že vůně nezdravých jídel, jako je například pizza nebo hamburger, může lidi ve školní kantýně nebo třeba supermarketu donutit, aby si nakonec vybrali některé ze zdravých jídel.

Kupříkladu v jedné americké školní jídelně si z devíti stovek školáků vybralo nezdravé jídlo jen 21 % z nich, když byli vystaveni vůni pizzy. V případě, že nebylo přítomno žádné aroma, vzrostl počet těch, kteří zvolili tučný pokrm o 15 procent. Důležité však bylo, že se výsledky praktického výzkumu podařilo potvrdit v laboratoři.

Vědce to tak dovedlo k závěru, že lidský mozek možná nerozeznává, zdali jídlo doopravdy jíme, nebo k němu jen po delší dobu přičicháváme. Konstatují, že jde pouze o hypotézu, která však koresponduje s výsledky některých předchozích výzkumů, které potvrdily, že lidské smysly se mohou navzájem ovlivňovat.

„Myslíme si, že vůně tučných jídel dostatečně uspokojí mozek, který tak redukuje potřebu takový pokrm i zkonzumovat,“ tvrdí vědci ve své studii a doufají, že by její výsledky mohly přispět k lepším stravovacím návykům dnešních dětí.

Témata: jídlo zajímavosti