Důchodci ke konci roku trpí. Co dělat, aby tomu bylo jinak?

Důchdoci, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. prosince 2018 20:15

Žijete v představě, že senioři tráví Silvestra a Nový rok jen u televizních obrazovek? Tím pádem se šeredně mýlíte. Důchodci jej často tráví aktivně, na koncertech dechovky či několikadenních pobytech. Najdou se však i osamělí jedinci, kteří o svátcích volají na tísňové linky.

Vánoční svátky patří pro seniory k nejobtížnějším obdobím v roce. Cítí se osamělí a vzpomínají na to, co bylo. Například až 90 % klientů pečovatelských zařízení tráví svátky bez své rodiny, Senior Linka, kterou provozuje nezisková organizace Život 90, pozoruje v těchto dnech zvýšený počet hovorů.

Domovy důchodců se však snaží podobným pocitům osamění předejít a ukázat, že Silvestra a Nový rok nemusí senioři trávit jen u televizních obrazovek. Mnohá pečovatelská zařízení připravují speciální programy pro své klienty, často na nich vystupují hudební soubory, které hrají oblíbenou dechovku, na níž si důchodci rádi zatančí.

Někdy projevují zájem o aktivní Silvestr i sami klienti. Kupříkladu důchodci z jednoho z domovů důchodců ve středočeské Kutné Hoře si v rámci projektu Ježíškova vnoučata přáli silvestrovské vystoupení místního písničkáře. „Rádi si zazpíváme známé písničky a společně se pobavíme na závěr roku,“ uvedli kutnohorští důchodci v doprovodném textu ke přání.

Některé volnočasové spolky pořádají akce nejen pro důchodce z pečovatelských zařízení, ale pro všechny seniory. V jihomoravském Rohatci je letošní posezení s dechovou hudbou na programu již 30. prosince.

Jiné spolky zase pořádají několikadenní pobyty pro seniory. Kupříkladu zakládající organizace občanského sdružení Senioři ČR v pražské Uhříněvsi nabízela pobyt ve wellness hotelu ve Spáleném Poříčí s doprovodným silvestrovským i novoročním programem.

Pro seniory, kteří mají vlastní domácnost, platí to samé jako pro nás všechny. Silvestra si můžou klidně uspořádat u sebe doma, pozvat rodinné příslušníky nebo přátele, připravit občerstvení a hodit na sebe nějaké slavnostnější oblečení. To vše může navodit tu správnou přátelskou atmosféru. Silvestr doma je navíc nadále tou nejlevnější variantou.

Témata: důchodci