Nedostali jste k Vánocům to, co jste si přáli? Poradíme, co s tím!

Vánoční dárky

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

26. prosince 2018 9:47

Štědrý den je za námi a možná právě u vás nastala ta nejhorší možná situace. Váš dárek se obdarovaným nelíbil, nebo jste naopak vy sami dostali dárek, který vás tak úplně nepotěšil. Co s tím?

Pokud jste vy neb někdo vám koupili nevhodný dárek v e-shopu, nikoliv osobně v kamenné prodejně, máte z části vyhráno. Jednoduše můžete využít práva na vrácení zboží do 14 dní. Tedy v případě, bylo-li boží v této lhůta zakoupeno.

V kamenném obchodě prodejce nemá zákonnou povinnost vzít zpět zakoupené zboží jen z toho důvodu, že se zákazníkovi nelíbí nebo nehodí. Obchodníci přesto nabízí vrácení zboží bez udání důvodu čím dál častěji, především kvůli rostoucí konkurenci.

Alza například prodloužila lhůtu na výměnu nevhodného dárku až do 13. ledna, Mall.cz dokonce ještě o dva dny víc. U něj však platí, že hodnota nákupu nesmí překročit částku 1000 korun, společnost chce usnadnit především nákupy drobných věcí.

Najdou se však i štědřejší firmy. Beauty e-shop Notino zaručuje vrácení peněz při odstoupení od kupní smlouvy ve lhůtě 90 dní od nákupu po celý rok.

Pokud si s výběrem dárku opravdu nevíte rady, pro příště doporučujeme alternativu, tzv. dárkové poukazy. Mall.cz je nabízí do hodnoty 2000 korun, Alza pak ještě o tři tisícovky víc. Je však potřeba sledovat jejich platnost a včas je proměnit v něco, co vás potěší.

Témata: Vánoce