Dálniční známka: Nezapomeňte si ji v roce 2023 obnovit

Dálnice, ilustrační foto

Autor: ČTK

12. ledna 2023 18:39

V Česku už dva roky funguje elektronická dálniční známka. Řidiči ji tak nemají nalepenou na předním skle svého vozu, a jak říká známé pořekadlo, sejde z očí, sejde z mysli. Jízda bez platné známky přitom může řidiče vyjít pořádně draho.

Za jízdu bez platné elektronické dálniční známky loni dopravní policisté uložili na místech přestupků pokuty v celkové výši přes 32,4 milionu korun. Zjistili celkem 34.500 takových přestupků, přes dvě stovky z nich pak oznámili celní správě.

V takzvaném příkazním řízení může policista za jízdu bez elektronické dálniční známky uložit na místě až pětitisícovou pokutu. Ve správním řízení může být pokuta až čtyřnásobná. "Při odhalení záměrného zneužití systému osvobození od dálničního poplatku může pachateli hrozit pokuta až 100.000 korun," připomněli policisté.

Platnost dálniční známky mohou kontrolovat policisté i celníci. Využívají k tomu speciální tablety a mýtné brány.

Česko se mezi země, v nichž se časový poplatek za užívání dálnic platí elektronickou cestou, zařadilo před dvěma lety. Elektronické známky nahradily původní nalepovací. Lze je zakoupit na internetovém portálu www.edalnice.cz nebo v pobočkách České pošty, čerpacích stanicích EuroOil či samoobslužných kioscích v blízkosti hraničních přechodů. V letošním roce je možné kupon pořídit také přes www.portaldopravy.cz prostřednictvím elektronické identity občana.

V současné době už nemusí elektronická dálniční známka začínat v den nákupu, jako tomu bylo u její papírové podoby - počáteční datum platnosti je možné odložit až o tři měsíce.

Témata: Dálnice dálniční známky