Obchody o Vánocích: Který den nakoupíte a kdy bude zavřeno?

Obchody, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

23. prosince 2022 16:11

Lidé si ve většině obchodů na Štědrý den dopoledne nakoupí. Na vánoční svátky zůstanou prodejny zavřené, znovu se otevřou 27. prosince. Fungovat pak budou do Silvestra, poslední den v roce musejí zákazníci počítat se zkrácenou provozní dobou. Zavíracím dnem bude tradičně Nový rok.

Už několik let platí, že obchody nad 200 metrů čtverečních musí mít v některé státní svátky zavřeno. To se týká i vánočních svátků, byť v některé dny si ještě stihnete nakoupit.

Konkrétně 24. prosince, kdy máte šanci ve větších řetězcích na poslední chvíli nakoupit. Nejpozději v poledne ale všechny obchody zavírají a opět otevřou až 27. prosince.

Podobná situace bude platit i během novoročních oslav, s tím rozdílem, že 31. prosince většina obchodů zavře až v odpoledních hodinách. Od 18:00 ale budou mít všechny zavřeno, a 1. ledna taktéž. Další možnost nákupu tak bude až 2. ledna.

Prodejny nad 200 metrů čtverečních musejí být na vánoční svátky a Nový rok uzavřené podle zákona o prodejní době v maloobchodě platného od konce roku 2016.

Vztahuje se také na Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září a 28. října. Podnikatelské svazy zákon o omezení prodeje opakovaně kritizují. Naopak odboráři usilují o rozšíření regulace na všech 13 státních svátků.

Témata: Vánoce Obchody