Neplatné bankovky jsou stále v oběhu. V obchodě vám je přijmout nemusí!

CZK

Autor: ČTK

23. prosince 2022 10:34

Lidé stále mají v peněženkách desítky milionů bankovek, jejichž platnost skončila letos v polovině roku. Nejvíce rozšířené jsou neplatné stokoruny, kterých v oběhu nadále zůstává 22 milionů, tedy zhruba třetina všech stokorun.

Ke konci června skončila platnost bankovek v hodnotě 100, 200, 500, 1000 a 2000 Kč vydaných v letech 1995 až 1999, které lze do poloviny roku 2024 bez poplatku vyměnit za nové v každé bance.

Bankovky, které Česká národní banka (ČNB) stahuje z oběhu, jsou rozpoznatelné především šířkou stříbřitého proužku, který protíná bankovku. Ten je úzký a jeho barva se při naklopení nemění, zatímco nejnovější vzory bankovek mají proužek širší, jenž při naklopení mění barvu z hnědofialové na zelenou.

Bankovky, jejichž platnost skončila v polovině letošního roku, je možné měnit na všech pobočkách bank, kde mají pokladnu nebo vkladový bankomat. Banky je budou přijímat do konce června 2024, poté už bude možné bankovky vyměnit za platné pouze na pobočkách ČNB.

Obchodníci nemají povinnost neplatné bankovky přijímat. Pokud je přijmou, nesmí je už vracet do oběhu. Pokud by zákazník při placení dostal zpět neplatnou bankovku, má právo na místě požádat o výměnu za platnou, protože obchodníci podle zákona musí vracet zákazníkům výlučně platné tuzemské bankovky a mince.

Témata: CZK