Plynovod Nord Stream v otázkách a odpovědích: Vše, co potřebujete vědět

Únik plynu z poškozených plynovodů Nord Stream

Autor: ČTK

30. září 2022 11:39

Poškození plynovodů Nord Stream v Baltském moři způsobily úmyslné útoky, domnívají se evropští politici i Evropská unie. Zatím ovšem není jasné, co přesně poškození způsobilo, podle Dánska bude místo možné prozkoumat nejdříve za týden. Provozovatel plynovodního potrubí, konsorcium Nord Stream AG, dnes uvedl, že nevylučuje, že se vedení podaří po havárii zprovoznit. Podle německé rozvědky to ale možné nebude.

Co se stalo?

Zprávy o nových problémech s plynovody vedoucími z Ruska do Německa se začaly objevovat v pondělí. Dánské úřady nejdříve oznámily únik z plynovodu Nord Stream 2, Švédsko pak v úterý varovalo před dvěma úniky z Nord Streamu 1. Skandinávští seismologové informovali, že v pondělí zaznamenali na dně Baltského moře výbuchy.

Premiérky Dánska a Švédska prohlásily, že problémy s únikem plynu jsou pravděpodobně výsledkem sabotáže. Země EU se ve středu vyslovily, že za poškozením plynovodů Nord Stream stojí úmyslné útoky.

Dnes bylo oznámeno, že švédská pobřežní hlídka tento týden objevila čtvrtý únik plynu z poškozeného potrubí Nord Stream.

Kde byly úniky zaznamenány?

Plyn uniká ve velkém množství na čtyřech různých místech poblíž dánského ostrova Bornholm, a to v dánských i švédských vodách. Toto území je podle expertů desítky let střeženo. Lodě a ponorky jsou tam schopny nasadit potápěče a dálkově naváděná podvodní vozidla. Ale pro armádu, dobře vycvičenou v tajných operacích, není podle něj nic nemožné.

Co mohlo poškození plynovodů způsobit?

To zatím není jasné, ale většina politiků i expertů se kloní k verzi sabotáže. Ta by se musela odehrát v hloubce 70 až 80 metrů pod hladinou moře. To je velmi náročné. Poškodit dva plynovody na dně moře je akce, která by se musela odehrát spíše v režii celé armády než samotného jedince.

Oblast je ale vyhovující pro miniponorky. Z miniponorky, která se může zdržovat několik námořních mil od stanového cíle, vystartuje dron. Shodí minu, která se potom plaví k cíli poblíž dna. Norský seismologický ústav NORSAR, který se specializuje na zaměřování zemětřesení a jaderných explozí, odhadl sílu druhé exploze na 700 kilogramů.

Kdo mohl mít na poškození plynovodů zájem?

Většina evropských politiků podezírá z útoků Rusko, které nevylučuje "žádnou hypotézu", ale současně připomíná, že plyn uniká z potrubí, které patří jemu. Podle francouzského vojenského činitele měly i "jiné státy zájem, aby tento plynovod už nikdy nefungoval".

Projekt plynovodu Nord Stream čelil kritice mnoho let, nejhlasitější byly v tomto směru Spojené státy. Americký prezident Joe Biden letos 7. února uvedl, že pokud ruské jednotky a tanky překročí hranice s Ukrajinou, bude to znamenat konec plynovodu Nord Stream 2. Když byl pak tázán, jak přesně se to stane, odpověděl jen: "Slibuji vám, že to zvládneme". V úterý byl navíc slavnostně uveden do provozu nový plynovod Baltic Pipe, společný projekt Polska a Dánska, který sníží závislost těchto zemí na ruském plynu. "Éra dominance ruského plynu skončila," uvedl při slavnostním spuštění polský premiér Mateusz Morawiecki.

Podle bývalého polského ministra zahraničí a nynějšího europoslance Radosława Sikorského stojí za útokem na Nord Stream Spojené státy. Europoslanec dokonce Washingtonu na twitteru explicitně poděkoval, čímž rozvířil spekulace o zákulisní hře Západu. Polsko také patřilo k hlavním odpůrcům Nord Streamu 2, na jehož zprovoznění tlačil především Berlín.

EU již dříve obviňovala Rusko, že používá zásoby plynu jako zbraň proti Západu za jeho podporu Ukrajině.

Hrozí nedostatek plynu pro ČR?

Nedostatek plynu po útocích na plynovody aktuálně v České republice nehrozí. Výbuchy zvýšily cenu plynu na burze, českých domácností se toto zdražení teď bezprostředně nedotkne. Od konce srpna do Evropy neproudí skrze Nord Stream žádný plyn. 

Témata: plynovod Nord Stream