Senátní volby 2022: Kdo letos kandiduje a z kolika kandidátů budeme vybírat?

Volby, ilustrační foto

Autor: ČTK

12. srpna 2022 18:26

K podzimním volbám do Senátu bylo připuštěno 179 kandidátů. Je jich hlavně kvůli společným nominacím stran a hnutí o 54 méně než při předchozích volbách, které se konaly v roce 2016 ve stejných 27 obvodech, kde se bude hlasovat letos.

První kolo senátních voleb se uskuteční 23. a 24. září společně s komunálními volbami.

Nejvíce adeptů na křesla v horní komoře mají na Karlovarsku, kde má místopředseda Senátu Jan Horník (STAN) deset vyzyvatelů. Po devíti kandidátech budou mít na Táborsku a v obvodu kolem Ústí nad Labem, kde Jaroslav Doubrava (hnutí Severočeši.cz) už mandát neobhajuje.

Naopak nejméně kandidátů se přihlásilo na Orlickoústecku, kde se chtějí nástupcem Petra Šilara (KDU-ČSL), který už také nekandiduje, stát pouze tři zájemci. Po čtyřech kandidátech se přihlásilo na Berounsku a Liberecku.

Senátorský mandát se v letošních volbách rozhodlo obhájit 22 senátorů, pouze pět jich už znovu nekandiduje. Patří mezi ně například ministryně pro místní rozvoj Anna Hubáčková (KDU-ČSL). O znovuzvolení usiluje kromě Horníka například předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil (ODS), který je senátorem za Jihlavsko, nebo místopředsedové Senátu Jiří Oberfalzer (ODS) na Berounsku či Jiří Růžička z klubu Starostů v Praze 6.

Koalice Spolu tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09 nasadila v Praze 10 kardiochirurga Jana Pirka, v Praze 11 nynější pražskou radní Hanu Kordovou Marvanovou a v jednom ze dvou brněnských obvodů bývalého pražského senátora a herce Tomáše Töpfera. V sousedním brněnském obvodu je zase společným kandidátem SPD, Trikolory a Moravanů právník Zdeněk Koudelka. Předsedkyně Trikolory a bývalá poslankyně Zuzana Majerová by chtěla uspět na Olomoucku.

V Ostravě se o návrat do Senátu pokouší právník Miroslav Antl (dříve za ČSSD, nyní za hnutí ANO). Bývalý čáslavský starosta Jaromír Strnad (ČSSD) chce senátorský mandát obhájit jako společný kandidát sociální demokracie a ANO. Na Jihlavsku je kandidátkou hnutí ANO Jana Nagyová, dříve Mayerová, která je s šéfem ANO Andrejem Babišem obžalovaná v kauze dotace na stavbu Čapího hnízda, a na Plzeňsku žokej Josef Váňa, který se před šesti lety neprosadil na Karlovarsku proti Horníkovi.

Mezi kandidáty jsou také producent a místostarosta Karlštejna Janis Sidovský na Berounsku, karlovarský hejtman Petr Kulhánek, primátoři Jan Paparega (ProMOST), Martin Charvát (ANO) na Pardubicku a Petr Nedvědický (ANO) na Ústecku. V Praze 11 se do voleb přihlásili také bývalý premiér a eurokomisař Vladimír Špidla (ČSSD) nebo bývalý pražský primátor Tomáš Hudeček jako nezávislý.

Témata: Volby Senát ČR