Příspěvek 5000 na dítě obestírá řada záhad. Kdy se o něm rozhodne?

Marian Jurečka

Autor: ČTK

22. května 2022 19:52

Vláda by mohla ve středu projednávat návrh přesných pravidel pro vyplácení příspěvku 5000 Kč na dítě do 18 let pro rodiny s ročním příjmem do milionu korun hrubého. Jednorázová dávka má podle kabinetu zmírnit dopady zdražování. Jak by se mělo o podporu žádat a jaké podmínky bude nutné splnit, není zatím jasné.

Nastavení upraví zákon, který předloží kabinetu ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ten podrobnosti dosud nechtěl zveřejnit. Uvedl pouze, že by vyřizování mělo být co nejjednodušší a domácnosti by peníze měly mít do konce srpna. Podle vyjádření náměstka ministerstva práce pro informační technologie Karla Trpkoše by se žádosti nejspíš mohly podávat přes Czech Pointy.

"Systém vymyšlen máme. Finalizujeme legislativní text, který předpokládám, že předložím na jednání vlády příští týden, kde bych pak řekl nejenom všechny detaily a konkrétní podmínky pro čerpání, ale zároveň i celý ten způsob žádání, administrace a tak dále. Až to příští týden vláda schválí, tak to logicky odprezentujeme jako ucelený soubor informací, ať neříkáme vždy jen dílčí informaci," řekl tento týden po jednání vlády Jurečka.

Vláda se na záměru vyplatit domácnostem na dítě 5000 korun dohodla 27. dubna. Jurečka tehdy oznámil, že by na státní příspěvek měly mít nárok domácnosti s příjmem do milionu korun čistého. Po třech dnech sdělil, že se spletl a jedná se o hrubou částku. Do mimořádné dávky by mělo putovat zhruba deset miliard korun. Podle kabinetu je pomoc adresná.

Podle některých expertů na sociální politiku je ale dávka téměř plošná a nedostanou ji jen nejbohatší. Odborníci doporučovali navýšení příspěvku na bydlení a přídavků na děti a rozšíření okruhu jejich příjemců. Organizace na podporu samotných rodičů poukazují na to, že jednorázová pětitisícovka samoživitelům a samoživitelkám příliš nepomůže, zvýšené náklady mají každý měsíc. Kritikou nešetří ani odbory. Postup kritizují také opoziční politici, kteří prosazují plošnou podporu. Poukazují na to, že ani po téměř měsíci není jasné, kdo bude moci dávku získat a který úřad ji bude vyřizovat. Úřady práce jsou teď přetížené.

Témata: Sociální dávky Marian Jurečka (KDU-ČSL)