Máte účet ve Sberbank? ČNB radí, co udělat nejdřív

Sberbank

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

3. března 2022 17:47

Klienti Sberbank CZ si mají převést výplaty mezd a veškeré příchozí platby do jiné banky. Sberbank je nebude akceptovat a vrátí je zpět na účet odesílající banky. Zrušení účtu ale nyní není možné. Vyplývá to z informací uvedených na webových stránkách banky. Česká národní banka zahájila v pondělí kroky k odebrání licence Sberbank CZ.

Banka uvedla, že její klienti nepřijdou o investice do fondů. Investiční fondy nespadají do majetku Sberbank CZ, a nejsou tedy nijak ovlivněny nynější situací: Banka je bude v nejbližších dnech informovat o možnostech převedení správy peněz k novému distributorovi.

Všichni klienti dostanou v nejbližší době informace o tom, jakým způsobem můžou plnit závazky vůči bance. Klienti jsou totiž i nadále povinni řádně splácet své úvěry u Sberbank CZ. K těmto platbám již nadále není možno využívat trvalé platby, nastavené na účtech vedených u Sberbank CZ. Budou je muset splácet z účtů vedených u jiných bank.

Otázka, zda budou klienti platit poplatky za vedení účtu nebo za jiné služby, když nemají k účtu přístup, je podle banky momentálně v řešení. Sberbank CZ uvedla, že se pokusí minimalizovat negativní dopad na klienty.

Internetové bankovnictví pro komerční klienty (Sberbank Online Banking) je opět otevřené a je možné si přes něj ověřit jak výši zůstatku na účtu, tak i zadané trvalé platby nebo inkasa z účtu. Internetové bankovnictví pro retailové klienty (Sberbank Online) banka vzhledem k vysokému zájmu klientů o znovuzpřístupnění služby spouští postupně. Přes on-line bankovnictví dále není možné provádět žádné internetové transakce.

Klienti Sberbank, která má vazby na Rusko, začali minulý týden po ruské invazi na Ukrajinu vybírat své peníze a účty rušit. Tvořily se fronty. Banka v pátek odpoledne své pobočky uzavřela. Zastavila také internetové bankovnictví. Možné jsou karetní transakce do částky 1000 korun za den. Česká národní banka oznámila, že zahájila kroky k odebrání bankovní licence.

Garanční systém finančního trhu zahájí výplatu náhrad vkladů Sberbank CZ nejpozději 9. března. Očekávané výplaty náhrad činí přibližně 28,5 miliardy Kč. Klienti Sberbank CZ budou vypláceni prostřednictvím vybraných poboček Komerční banky. Vklady klientů bank, včetně Sberbank, jsou ze zákona pojištěny do 100.000 eur (zhruba 2,5 milionu korun) pro jednoho vkladatele. Náhrady se klientům Sberbank budou vyplácet po dobu tří let od zahájení výplaty.

Hlavním akcionářem Sberbank CZ je ve Vídni sídlící Sberbank Europe, dceřiná společnost největšího ruského bankovního domu Sberbank Russia. Jejím padesátiprocentním vlastníkem s jedním hlasovacím právem navíc je ministerstvo financí Ruské federace. Zbytek vlastní investoři, banka se obchoduje na burze. Sberbank v ČR působí od roku 1993, do roku 2013 fungovala pod jménem Volksbank. Má 25 poboček a zhruba 120.000 klientů.

Témata: Sberbank