SWIFT. Co je zač platební systém, od kterého chce svět odstřihnout Rusko?

Placení, tržby, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

26. února 2022 20:28

Rozhodnutí vyloučit Rusko z globálního platebního systému SWIFT bude učiněno do několika dnů, řekl dnes agentuře Reuters guvernér jedné z centrálních bank v eurozóně. Obdobně se vyjádřila také litevská premiérka Ingrid Šimonytéová, která uvedla, že západní partneři se blíží k rozhodnutí Rusko od systému odstřihnout. Tento krok se rozhodla podpořit nově také Itálie, která byla dosud proti, a také německá vláda.

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) je společnost pro mezibankovní finanční telekomunikaci, která provozuje vlastní platební systém. Platba SWIFT slouží k odesílání a přijímání plateb v cizí měně po celém světě. V rámci platebního systému SWIFT má každá zúčastněná banka svůj jedinečný identifikační kód. Systém využívá přes 11.000 finančních institucí ve více než 200 zemích světa.

SWIFT je nezávislou společností, která podléhá právu Evropské unie a vlastní ji zúčastněné instituce se sídlem v Belgii. V roce 1973 ji založily velké evropské a severoamerické banky za účelem vývoje a provozování velké mezinárodní telekomunikační sítě především pro potřeby bank a finančních institucí. V roce 2021 bylo zaznamenáno v průměru 42 milionů swiftových zpráv denně, což je meziročně zhruba o 11 procent více. Síť SWIFT provozují datová centra ve Spojených státech, Švýcarsku a Nizozemsku a k přenosu dat využívá podmořské komunikační kabely.

Pro banky má SWIFT oproti dříve používanému dálnopisu řadu výhod. Umožňuje například rychlou komunikaci s ostatními bankami a finančními institucemi po celém světě, zvyšuje produktivitu zpracování informací a snižuje náklady na jejich přenos, vyšší je i bezpečnost přenosu informací.

První zemí světa vyloučenou ze systému SWIFT se stal v březnu 2012 Írán. Íránské banky byly tehdy odpojeny v rámci zpřísnění mezinárodních sankcí vůči Teheránu za jeho sporný jaderný program. Země kvůli tomu ztratila polovinu příjmů z vývozu ropy a zhruba 30 procent zahraničního obchodu. Íránské banky byly znovu připojeny na globální transakční síť v únoru 2016.

V roce 2014 SWIFT odmítl požadavky palestinských představitelů, aby odebral izraelským bankám přístup do své sítě.

Ve stejném roce neúspěšně navrhovala Británie vyloučení Ruska ze systému v souvislosti se sankcemi, které byly na Moskvu uvaleny kvůli ruské anexi poloostrova Krym. O odpojení Ruska od systému SWIFT se spekulovalo i při zavádění sankcí, které vyvolala otrava bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Británii v roce 2018.

O odpojení Ruska od systému SWIFT se mluví i teď, kdy se vyhrotila situace na Ukrajině. Před několika dny k tomu vyzvala Ukrajina, poté se k ní přidali i ministři pobaltských států, další členské země EU se k tomu ale zpočátku stavěly zdráhavě. Takový krok by sice tvrdě zasáhl ruské banky, měl by ale negativní dopady také na EU. Zkomplikoval by například obchodování s Ruskem, které je předním vývozcem zemního plynu a ropy. Evropské finanční instituce také vyjádřily obavy, že by Rusko po odpojení od systému mezinárodních plateb nemuselo dál hradit své závazky. Podle francouzského deníku La Tribune by tento krok mohl dokonce Rusko dohnat k vytvoření vlastního systému společně s Čínou. 

Témata: Ekonomika Rusko