Nezměnili jste po pádu Bohemia Energy dodavatele? Obrátí se na vás úřady

Energetika, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

21. února 2022 18:19

Úřady práce začnou tento týden cíleně oslovovat lidi, kteří zatím zůstávají u takzvaných dodavatelů poslední instance (DPI). Vyzvou je, aby přešli k běžnému dodavateli energií. Na tiskové konferenci to řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Smlouvy u DPI vyprší po půl roce, u většiny zákazníků by to mělo být v polovině dubna. Ministerstvo průmyslu podle svého šéfa Jozefa Síkely (za STAN) zvažuje jako jedno z budoucích řešení problému s drahými energiemi vytvoření zvláštního obchodníka, který by případně nabízel sociální tarify chudším rodinám či malým firmám.

Loni na podzim skončilo několik obchodníků s energiemi. K dodavatelům poslední instance tak přešlo třeba 900.000 klientů společnosti Bohemia Energy. Zálohy se jim násobně zvedly. Stejně jsou na tom i klienti dalších firem, které skončily. DPI zajišťuje dodávku půl roku.

Podle Jurečky 96 procent z 900.000 klientů má už nového dodavatele a standardní smlouvu. Zbývá tedy kolem 36.000 lidí. "Tento týden jsme se dohodli s dodavateli poslední instance, že úřady práce budou příští týden cíleně oslovovat domácnosti, kde by mohlo hrozit odpojení. Půjdeme cestou konkrétního oslovování," řekl Jurečka. Podle něj úřady získají potřebné údaje od DPI.

Ministerstvo průmyslu jako jednu z variant řešení problému s drahými energiemi do budoucna zvažuje zřízení zvláštního obchodníka, který by případně nabízel sociální tarif chudším domácnostem či menším firmám. Podle Síkely k tomu stát může "vytvořit separátní entitu", vyčlenit část státní či polostátní firmy nebo vypsat výběrové řízení na dodavatele. "Jsme v úrovni tezí," řekl ministr průmyslu.

Témata: Energetika Bohemia Energy