Testování zaměstnanců: Jak bude probíhat a kam hlásit výsledky?

Test na přítomnost nemoci covid-19

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

15. ledna 2022 16:42

Firmy budou od pondělí hlásit pozitivní samotesty zaměstnanců na covid-19 přes stránku Samotestování na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).Lze tam rovnou požádat pro zaměstnance i o neschopenku.

Podrobné informace ministerstvo zveřejní v manuálu k testování, který v současné době dokončuje. Na zakoupené testy firmám přispívají zdravotní pojišťovny. Podniky, které dosud zaměstnance netestovaly, budou moci žádat o peníze až v březnu.

Na webu bude po přihlášení dostupný formulář, kam firma zadá údaje o pozitivně testovaných zaměstnancích a může u každého také zvolit, jestli pro něj žádá neschopenku. Automaticky se podle Pavlovice tuto informaci dozví ministerstvo práce, respektive Česká správa sociálního zabezpečení, která neschopenky eviduje.

Peníze v prvních dnech pracovní neschopnosti zaměstnanci platí zaměstnavatel, může pak podle náměstka čerpat antivirus nebo takzvanou izolačku. Lidé, kteří neschopenku mít nebudou, mohou dál pracovat v karanténě z domova. Podle deníku je povinnost nahlásit výsledky testování je do dvou dní od testu. Zaměstnanci v případě vydání karantény a neschopenky přijde SMS zpráva. Po pozitivním antigenním samotestu bude karanténa na pět dní.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)