Co se mění od pátku a od pondělí? Přehled nových opatření!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

9. července 2021 21:14

V Česku ve čtvrtek přibylo 254 potvrzených případů koronaviru, zhruba o 90 víc než před týdnem. V porovnání se středou je denní nárůst asi o dvacítku nižší. Nově proto vstoupila v platnost některá opatření!

Pro prokázání bezinfekčnosti na covid-19, která je třeba pro návštěvu některých služeb nebo hromadných akcí, nestačí od dnešního dne uplynutí 22 dní od první dávky očkování. Nově bude v takovém případě nutné předložit negativní test. Vláda podmínky zpřísnila kvůli riziku šíření varianty viru delta, proti které je jedna dávka vakcíny méně účinná.

V pondělí začnou v hlavním městě fungovat dvě očkovací místa, do kterých mohou lidé přijít bez předchozí registrace či objednání termínu. Budou v obchodním centru Westfield Chodov a na hlavním nádraží. Zdravotníci tam budou očkovat i o víkendech, obě místa ale budou určena jen pro dospělé zájemce o očkování.

Kypr, Portugalsko a Baleárské ostrovy se od pondělí 12. července přesunou do červených zemí s vysokým rizikem nákazy covidem-19. Naopak mezi zelenými, a tedy nejméně rizikovými zeměmi budou nově Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Kanada, Kosovo a Lotyšsko.

Nizozemská vláda zvažuje, že znovu zavede některé restrikce, jež mají zabránit šíření koronaviru. Opatření, která by reagovala na narůstající počty nakažených, obzvlášť mezi mladými lidmi, se mají týkat zejména nočního života či restaurací.

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian se dnes v Madridu snažil zmírnit napětí, které vyvolalo čtvrteční vyjádření jeho vládního kolegy, jenž kvůli šíření koronavirové mutace delta Francouze varoval před dovolenými ve Španělsku a Portugalsku. Le Drian ale vyzval turisty, aby se na cesty na Pyrenejský poloostrov vydávali jen s očkováním.

Rozhodnutí Slovenska vyžadovat od dnešního dne při vstupu do země karanténu až na výjimky od všech cestujících, kteří nebyli očkováni proti nemoci covid-19, vyústilo v nové protesty na hraničních přechodech. Demonstrace od rána komplikovaly dopravu na některých hraničních přechodech s Českem a Maďarskem.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)