Covid certifikát v mobilu? Aplikace Tečka je venku, poradíme jak ji stáhnout!

Ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

30. června 2021 21:54

Mobilní aplikace Tečka, která slouží pro ukládání covidových certifikátů o prodělaném očkování či negativním testu, je hotová. Během dnešního se objevila v Apple Store pro uživatele přístrojů s operačním systémem iOS i v Google Play pro mobilní telefony s Androidem.

V polovině června spustilo ministerstvo zdravotnictví aplikaci čTečka (ke stažení pro iOS i Android) do mobilních telefonů, která slouží ke kontrole negativních testů na covid-19, prodělané nemoci nebo očkování. Využití najde například u pořadatelů akcí nebo poskytovatelů různých služeb, kde je potřeba kontrolovat bezinfekčnost.

QR kódy, které aplikace snímá a vyhodnocuje, mohou lidé získat prostřednictvím Očkovacího portálu občana, odkud lze certifikát stáhnout nebo vytisknout. Možnosti prokazování bezinfekčnosti nově rozšířila i druhá dlouho očekávaná aplikace s názvem Tečka.

"Aplikace Tečka je hotová a v tuto chvíli a probíhá schvalování ve storech (Apple, Google). Očekáváme ukončení schvalování během dneška, nebo zítřka," uvedl dnes dopoledne pro EuroZprávy.cz vedoucí oddělení komunikace a marketingu Národní agentury pro komunikační a informační technologie Lukáš Trnka.

Následně se aplikace objevila jak na App store, odkud ji mohou stahovat majitelé přístrojů iPhone, tak později odpoledne i na Google Play pro mobilní telefony s Androidem.

Redakci serveru EuroZprávy.cz Trnka také nastínil, na jakém principu funguje. Lidé se skrze aplikaci přihlásí k Očkovacímu portálu občana, a to stejným způsobem jako na webové verzi, tedy přes národní bod pro identifikaci a autentizaci (NIA), nebo skrze jednorázový kód.

Aplikace bude s očkovacím portálem komunikovat online, data v ní tedy budou aktuální a nebude třeba certifikáty ručně obnovovat. "Pokud se půjdete nechat otestovat, certifikát se do aplikace Tečka rovnou stáhne," vysvětlil Trnka.

Tečka také umí zobrazit certifikáty více osob, což může být výhodou například při rodinném cestování, kdy bude stačit, aby měl aplikaci jeden uživatel. Kupříkladu jeden z rodičů si tak může do aplikace přidat certifikáty jak druhého rodiče, tak i jejich dětí nebo dalších příbuzných.

Certifikáty v aplikaci pak fungují na stejném principu, jako ty "papírové". Půjde se jimi prokazovat nejen při návštěvě poskytovatelů služeb, ale i v zahraničí. Podobně pak umí čtecí aplikace čTečka vyhodnotit i zahraniční certifikáty.

Aplikace také myslí na uživatele, kteří se k očkovacímu portálu přihlašovat nechtějí nebo nemohou. Umožní totiž uživatelům si papírovou verzi certifikátu vyfotit a uchovávat v Tečce. Podle Trnky ale půjde pouze o dočasnou možnost.

Mobilní aplikace Tečka navíc je zabezpečena a při otevření bude vyžadovat potvrzení. Uživatelé se tak ke svým certifikátům dostanou například skrze face ID, otisk prstu nebo PIN kód. 

Certifikát lidé mohou využívat jako potvrzení o prokázání bezinfekčnosti kvůli covidu-19. Vyžadován je například na kulturní či sportovní akce, při návštěvě koupališť nebo kadeřníka a hosté by ho měli mít s sebou i v restauraci. Kromě certifikátu se ale lidé mohou prokazovat i potvrzením přímo z očkovacího nebo testovacího místa.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování mobily