Změna termínu druhé dávky? Poradíme, jak na to!

Očkování proti koronaviru, ilustrační fotografie.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

29. června 2021 9:40 | Aktualizováno: 29. června 2021 21:55

Lidé si mohou změnit termín očkování druhou dávkou vakcíny proti covidu-19 od firmy Pfizer/BioNTech. Možný je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) posun až o osm dní, napsal na twitteru. Lidem stačí zavolat na linku 1221, kde jim ho pomohou v rozmezí osmi dnů změnit.

Termín druhé dávky dosud očkovací centra automaticky dávala na 42 dní, což je horní limit. Nově může být vakcína, která se v ČR aplikuje nejčastěji, podána už za 34 dní. Po jednání vlády ministr v České televizi doplnil, že od července by se mohla vakcína aplikovat znovu po 21 dnech.

Zástupci projektu Chytrá karanténa odpoledne na twitteru napsali, že kvůli velkému zájmu lidé mohou na lince 1221 déle čekat. Navyšovali proto počet operátorů.

"Dnes se na lince 1221 vystřídalo celkem 496 operátorů, přičemž ve špičkách bylo najednou na telefonu až 300 lidí. Celkem jsme dnes vyřídili 16.512 hovorů. Průměrná doba telefonátu byla pět minut. Nejdelší dnešní hovor trval 21 minut," uvedli večer na twitteru.

O možnosti posunout si termín očkování mluvil ve svém pořadu na sociálních sítích už v neděli premiér Andrej Babiš (ANO). Druh vakcíny, u které je to možné, ale neuvedl. Pokud bude vakcín v Česku podstatně více, vrátí se podle něho původní interval, tedy 21 dnů mezi dávkami. Ministr Vojtěch dnes avizoval, že by to mohlo být od července.

Témata: očkování Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)