Cestovatelský semafor: Jaká jsou pravidla pro návrat z dovolené do Česka?

Cestování, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

23. června 2021 10:29

Letní dovolené se nezadržitelně blíží a řada Čechů se chystá strávit je v zahraničí. Jak ale nyní cestování funguje v případě návratu domů? Odkud je třeba mít test a kdy je vyžadována karanténa?

Česko řadí zahraniční země do několika kategorií podle rizika nákazy. V první, zelené kategorii, jsou země s nízkým rizikem nákazy. Vstup do Česka z těchto zemí je umožněn bez jakýchkoliv komplikací.

Jde o státy jako Albánie, Austrálie, Baleárské ostrovy (Španělsko), Bulharsko, Finsko, Hongkong, Island, Itálie, Izrael, Japonsko, Korejská republika, Libanon, Lichtenštejnsko, Macao, Madeira (Portugalsko), Maďarsko, Malta, Německo, Norsko, Nový  Zéland,  Polsko, Rakousko, Rumunsko, San Marino,  Severní Makedonie, Singapurská republika, Slovensko, Srbsko, Thajsko, Tchaj-wan, USA, Vatikán.

Následují země se středním rizikem nákazy. Zde je nutné vyplnit příjezdový formulář a občané České republiky se po návratu musí podrobit antigennímu nebo PCR testu. Výjimku mají osoby očkované nebo ty, které za posledních 180 dní prodělaly covid-19.

V tomto případě se jedná o státy jako je Andorra, Belgie, Dánsko, Estonsko, Francie, Chorvatsko, Irsko, Kypr, Litva,  Lotyšsko, Lucembursko, Monaco,  Portugalsko (vč. Azorských ostrovů), Řecko, Slovinsko, Švédsko, Švýcarsko, Kanárské ostrovy (Španělsko).

Mezi země s vysokým rizikem nákazy pak patří Nizozemí a Španělsko. Zde je po příjezdu nutné absolvovat PCR test a uchýlit se do samoizolace. Výjimky jsou stejné jako ve výše uvedením případě, čili pro očkované a dříve nemocné osoby.

Mezi země s velmi vysokým rizikem nákazy patří všechny ostatní státy a území světa, které nejsou uvedeny v kategorii výše či níže. Je nutno vyplnit nejen příjezdový formulář, ale podrobit se i PCR testu před příjezdem, po příjezdu a uchýlit se do samoizolace. Zde už výjimky neplatí.

Semafor uzavírají země s extrémním rizikem nákazy. Zde je třeba mít negativní PCR test před cestou, poté 2x po příjezdu do Česka a uchýlit se opět do samoizolace.

Mezi tyto země patří Botswana, Brazílie, Eswatini (Svazijsko), Indie, Jihoafrická republika, Kolumbie, Lesotho, Malawi, Mosambik, Nepál, Peru, Tanzánie (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba), Zambie a Zimbabwe.

Podrobný přehled pravidel najdete ZDE.

Témata: dovolená cestování Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)