Testy na covid: Jak to je s jejich platností a uznáním?

Testování na přítomnost koronaviru

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

14. června 2021 13:57

Testy na covid jsou plošně uznávané jako potvrzení bezinfekčnosti. Lze podstoupit jak PCR test, tak antigenní. Podívejte se, jak dlouho v současné době výsledky platí a k čemu vás opravňují.

Lidé mají od června nárok i na PCR test hrazený z veřejného zdravotního pojištění, platí jim obvykle pro prokázání bezinfekčnosti na týden nebo pro cestování. Antigenních testů ale pojišťovny proplácejí méně než dříve, místo jednou za tři dny je lidé mohou absolvovat jednou za sedm dní.

Kvůli jejich větší dostupnosti ale ministerstvo stanovilo maximální cenu pro samoplátce na 814 korun za PCR test a 201 korun za antigenní, které jako potvrzení o bezinfekčnosti obvykle platí 72 hodin.

Další možností je nově ode dneška podstoupení samotestu přímo na místě, například před návštěvou kadeřníka nebo divadla, případně předložení potvrzení nebo čestného prohlášení, že člověk absolvoval test v zaměstnání či ve škole v posledních 72 hodinách.

Kromě testu s negativním výsledkem je možné bezinfekčnost prokázat také potvrzením o prodělání nemoci v posledních šesti měsících nebo uplynutí nejméně 22 dní od podání první dávky vakcíny. Kromě potvrzení, které dostanou lidé na očkovacím či testováním místě, si mohou certifikát stáhnout také z webu Očkovací portál občana.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)