Doklad o očkování: k čemu všemu slouží?

Certifikát o očkování

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

1. června 2021 10:42 | Aktualizováno: 1. června 2021 22:03

Od dnešního dne mohou Češi stahovat potvrzení o očkování, negativním testu či prodělání covidu. Ten je pustí nejen za hranice, ale umožní jim i návštěvu například restaurací.

Doklad o bezinfekčnosti je potřebný například pro návštěvu hromadných akcí, restaurací nebo cestování do sedmi evropských zemí. V papírové podobě lze doklad získat v očkovacím centru nebo doklad o prodělané nákaze může vystavit praktický lékař.

Negativní test je další možností, jak prokázat bezinfekčnost. Pro některé služby či akce je nutný test odebraný zdravotníkem, PCR nebo antigenní, jinde stačí právě i samotest, třeba ze zaměstnání či školy, kde se testuje jednou týdně.

Provozovatelé restaurací testy kontrolovat nemusí, například u kadeřníka nebo na hromadných akcích je nutné test předložit a pro akce je uznávaný jen od zdravotníků. Na nerovné podmínky si stěžují poskytovatelé některých služeb nebo ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Doklad o bezinfekčnosti je podle ministerstva zdravotnictví nutný například pro návštěvu restaurace, fitness centra nebo bazénu. Vyžaduje se také na hromadných sportovních či kulturních akcích. Může také nahradit povinnost se pravidelně testovat v práci či ve škole.

Potvrzení také opravňuje cestovat do Rakouska, Německa, Slovenska, Polska, Maďarska, Chorvatska a Slovinska. Země si ale nastavují vlastní podmínky, například zda uznávají už očkování první dávkou nebo až druhou, případně odstup od ní. Někde se liší i podle typu vakcíny.

Bezinfekčnost mohou prokázat také lidé, kteří jsou méně než šest měsíců po prodělání nemoci covid-19. V té době jim podle odborníků dostatečnou ochranu před nákazou poskytují jejich protilátky.

Vede se debata o tom, jestli by čtvrtou možností nemohl být právě test prokazující přítomnost protilátek, podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) ale nebyla stanovená jejich dostatečná ochranná hodnota.

Jednotlivé státy si nyní nastavují vlastní pravidla pro dobu platnosti negativního testu a potřebný odstup po první či druhé dávce vakcíny, může se lišit i podle výrobce.

Vláda podle Vojtěcha schválila a odeslala do Sněmovny další návrh novely zákona o ochraně veřejného zdraví. Minulou verzi poslanci odmítli projednat v legislativní nouzi, měli k ní výhrady. "Zadal jsem, aby byl návrh zúžen pouze na technické otázky a vydávání certifikátů tak, abychom byli v souladu s nařízením EU, které má platit od 1. července," dodal ministr.

Předloha původně počítala s tím, že by úřady mohly podmínit certifikátem účast lidí na veřejných i soukromých akcích nebo jejich vstup do různých provozoven. Prokazovali by se organizátorům, provozovatelům či pověřeným osobám. Opozice to kritizovala. Měla navíc stejný postup umožnit pro jakékoliv infekční onemocnění.

Společný evropský rámec pro vydávání a ověřování certifikátů o očkování, testování a prodělání nákazy nazvaný Digitální zelený certifikát má EU vydat přímo účinným nařízením. Zavedení evropského dokladu pro usnadnění cestování mezi členskými státy se předpokládá od července.

Témata: očkování