Hodí lidem vakcína vidle do dovolených? Jedinou omluvou, proč nepřijít na očkování, je...

Vakcína, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

22. května 2021 13:27

Dovolená nebo jiné soukromé záležitosti nejsou podle ministerstva zdravotnictví důvodem k odložení druhého termínu očkování proti covidu-19. Jediný důvod je nemoc, řekla hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

"Vždycky lze domluvit nějaký náhradní termín očkování, ale nemůže nepřijít z toho důvodu, že měl nějaké soukromé záležitosti. Jediné, proč by neměl přijít, je opravdu nemoc," uvedla hygienička.

Rezervy na očkovacích místech nejsou tak velké. "Za chvíli se nám začnou překrývat první a druhé dávky ve větším množství," dodala.

"Očkování proti covid-19 je enormně komplikovanou logistickou operací, která zatěžuje celý zdravotní systém. Zdravotníci, kteří sami neměli přes rok dovolenou, nemají volno ani teď. Slouží na očkovacích místech, aby zajistili, že občané České republiky budou naočkováni," dodala pro ČTK mluvčí ministerstva Jana Schillerová.

Vakcinace musí být podle ní odložena kvůli akutně probíhajícímu horečnatému onemocnění. V takovém případě je podle ní změnu termínu uskutečnit na očkovacím místě nebo na lince 1221.

Témata: očkování