Úřední maturita má zelenou! Co to znamená a co se může změnit?

Ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

24. dubna 2021 8:43

Sněmovna uložila ministru školství Robertu Plagovi (za ANO), aby do 28. dubna připravil nařízení, kterým umožní středoškolákům letos získat úřední maturitu.

Sněmovna "žádá ministra školství, mládeže a tělovýchovy, aby interním předpisem ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, vydaným nejpozději do 28. dubna 2021, umožnil žákům středních škol získat takzvanou úřední maturitu", uvádí se v usnesení. Hlasovalo pro něj 46 z 85 přítomných poslanců. Kromě poslanců ANO a ČSSD to prosadili zástupci SPD a Dominik Feri (TOP 09).

Úřední maturity pro letošní rok už dříve prosazoval premiér Andrej Babiš (ANO), Plaga ale na jeho návrhy nepřistoupil. Místo toho rozhodl na základě kompromisní dohody se školskými asociacemi o tom, že maturanti letos nemusí skládat ústní maturitní zkoušky z češtiny a cizího jazyka.

Pokud pracovali kvůli epidemii koronaviru v nemocnicích či domovech seniorů, nemusí dělat ani státní didaktické testy. Všechny čeká školní maturita ze dvou či tří předmětů včetně případné praktické zkoušky podle oboru. Školy obsah zkoušek mohly upravit.

Plaga by měl do 28. dubna rovněž upravit opatření ohledně maturit a závěrečných zkoušek, a to i pro studenty dálkového studia. Do poloviny května by měl ministr podle rozhodnutí dolní komory předložit "plán narovnání dopadů do vzdělávání v důsledku koronaviru".

Co se v praxi změní?

Takzvaná úřední maturita znamená, že dojde k udělení maturitní známky bez zkoušek podle průměru za celé studium. To se ale řadě škol a žáků nelíbí. Nejde přitom o jedinou změnu, která se maturit týká.

Kvůli epidemii covidu-19 upravilo ministerstvo podobu maturit už v lednu. Tehdy rozhodlo, že se letos podobně jako loni kvůli epidemii covidu-19 zruší písemné práce z povinné češtiny a cizího jazyka.

Na test z jazyků prodloužilo čas ze 75 na 85 minut, z cizího jazyka ze 100 na 110 minut a z matematiky ze dvou hodin na 135 minut. Období pro praktické zkoušky nastavil úřad do 27. srpna a umožnil ředitelům škol změnit formu a hodnocení těchto zkoušek nebo naplánovat praktickou výuku i na letní prázdniny.

Témata: maturity Školství Školství