Sčítání ptáků 2021 je tady. Jak se do něj zapojit?

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

8. ledna 2021 13:51 | Aktualizováno: 8. ledna 2021 22:19

Počínaje dneškem startuje akce Ptačí hodinka. Během ní mohou lidé po dobu jedné hodiny pozorovat ptáky u krmítek, v parku nebo v lese. Výsledky sčítání pak poslouží vědcům k dalšímu výzkumu.

Česká společnost ornitologická (ČSO) pořádá sčítání ptáků formou Ptačí hodinky třetím rokem. Pozorování jí přináší informace o počtu ptáků, o jejich preferovaném prostředí a také o stavu jednotlivých ptačích druhů.

Do akce se může zapojit každý. Ornitologové doporučují lidem připravit si doma slunečnicová semena, vlašské ořechy či lojové koule. Ty pak umístí do krmítek a hodinu budou pozorovat a sčítat ptáky.

"Nejlepší je z tepla domova sledovat krmítko pravidelně zásobené kvalitní a rozmanitou stravou. Ptáci si zvyknou jej navštěvovat a my budeme mít pestrou podívanou," uvádí odborníci na webu.

Podle nich je důležité sčítat všechny ptáky, které během hodiny lidé spatří. "Není důležité, zda přímo přistáli na krmítku nebo jen prolétli kolem. Pro správné vědecké výsledky je podstatné, abychom žádného ptáka nezapočítali dvakrát. Proto pro každý druh zaznamenáváme nejvyšší prokazatelný počet jedinců, který se objevil v našem zorném poli. Za každý druh hlásíme jen jedno číslo – počty samců, samic či mláďat nerozlišujeme," píší.

Výsledky sčítání je následně třeba doručit ornitologům buď elektronicky, nebo na adresu uvedenou na jejich webu.

Témata: Ptactvo